crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 116664

Časopis

Autori: Keresteš, Gordana
Naslov: Posljedice rata na dječje agresivno i prosocijalno ponašanje.
( The consequences of war on children's aggressive and prosocial behavior )
Izvornik: Dijete i društvo (1332-3210) 4 (2002), 1-2; 89-102
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: ratni stresori i traume; djeca; agresivno ponašanje; prosocijalno ponašanje; zaštitni činitelji; roditeljsko ponašanje; prevencija i tretman
( war stressors and traumas; children; aggressive behavior; prosocial behavior; protective factors; parental behavior; prevention and treatment )
Sažetak:
Porast agresivnog ponašanja jedna je od najčešće očekivanih posljedica rata na djecu. Premda rezultati istraživanja nisu konzistentni čini se ipak da postojeći nalazi podržavaju takvo očekivanje. Permisivan stav društva prema agresivnosti i njezino pozitivno vrednovanje, izloženost agresivnim modelima, brojni izvori frustracije i prijetnje te pojačana sklonost pripisivanja loše namjere tuđem ponašanju neki su od mehanizama kojima rat ostvaruje takav utjecaj. Uz takav porast agresivnosti obično se veže i smanjenje prosocijalnog ponašanja. Ovakav nepoželjan učinak rata na razvoj agresivnog i prosocijalnog ponašanja ne tiče se samo djeteta i njegove neposredne okoline, već se odražava znatno šire i dugoročnije, jer je agresivno ponašanje u djetinjstvu povezano s kasnijom delinkvencijom i kriminalitetom, a postoje također i podaci koji ukazuju na međugeneracijsku stabilnost i prijenos agresivnosti. Stoga većina društava takvim oblicima ponašanja poklanja izuzetnu pažnju. Važno je istaknuti da je ukupna slika o povezanosti između rata i dječjeg agresivnog i prosocijalnog ponašanja prilično složena i da postoje brojni činitelji o kojima ovisi hoće li kod djece izložene ratnim stresorima i traumama doći do porasta agresivnog i smanjenja prosocijalnog ponašanja. Poznavanje takvih zaštitnih činitelja (koji smanjuju vjerojatnost povećanja agresivnog i smanjenja prosocijalnog ponašanja kod djece izložene ratu) s jedne strane kao i dodatnih rizičnih činitelja (koji povećavaju negativan učinak rata na ove oblike djetetova ponašanja) s druge strane omogućuje nam ne samo bolje razumijevanje načina na koji odrastanje u ratno i poslijeratno vrijeme utječe na razvoj dječje agresivnosti i prosocijalnog ponašanja, već i učinkovitije planiranje prevencijskih i intervencijskih programa.
Projekt / tema: 0130469
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Posljedice rata na dječje agresivno i prosocijalno ponašanje.  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4