Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 117212

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Čorkalo, Dinka
Naslov: Stavovi i ponašanja među grupama
( Attitudes and intergroup behaviour )
Knjiga: Socijalna rekonstrukcija zajednice : psihološki procesi, rješavanje sukoba i socijalna akcija
Urednik/ci: Ajduković, Dean
Izdavač: Društvo za psihološku pomoć
Grad: Zagreb
Godina: 2003
Raspon stranica:: 173-194
Ukupni broj stranica u knjizi:: 315
ISBN: 9536353148
Ključne riječi: kategorizacija, vlastita i vanjska grupa, stereotipi, predrasude, diskriminacija, socijalni identitet, razvoj socijalnog identiteta, međugrupni konflikt, kontakt-hipoteza
( categorisation, in-group, out-group, stereotypes, prejudice, discrimination, social identity, development of social identity, intergroup conflict, contact-hypothesis )
Sažetak:
Podjela na grupe ima svoju osnovu u tome kako je ustrojen naš mentalni sustav, te i ljude, baš kao i stvari i pojave, svrstavamo u kategorije na temelju njihovih zajedničkih obilježja. Objasnit će se pojmovi vlastite i vanjske grupe i razlozi zbog kojih smo pristrani prema grupama čiji smo i sami članovi. Na naše ponašanje prema članovima drugih grupa važan utjecaj imaju stareotipi i predrasude. Raspravit će se odnos osobnoga i socijalnoga identiteta, govoriti o nacionalnoj pripadnosti, te o tome kada je i kako djeca postaju svjesna. Razmotrit će se razlozi zbog kojih dolazi do sukoba među grupama, te načini na koje je moguće prevladati predrasude i međugrupne sukobe.
Projekt / tema: 0130485
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija