Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka (CROSBI ID 101471)

Prilog u časopisu | ostalo

Antunac, Neven ; Lukač Havranek, Jasmina Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka // Mljekarstvo, 49 (1999), 4; 241-254-x

Podaci o odgovornosti

Antunac, Neven ; Lukač Havranek, Jasmina

hrvatski

Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka

Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka u svijetu procjenjuje se na 20, 6 milijuna tona, od toga na ovčje mlijeko otpada 8, 3 milijuna tona.Najveći proizvođači ovčjeg mlijeka u svijetu su: Azija, Europa i Afrika. U Hrvatskoj je 1998. godine bilo 426.000 ovaca, od čega 12% pod selekcijskim obuhvatom. Uglavnom prevladavaju domaće pasmine ovaca (dalmatinska pramenka, paška ovca, creska ovca, lička pramenka...). Ovce se uzgajaju u prvom redu radi mesa ali i radi mlijeka koje se prerađuje u sireve od kojih je najpoznatiji Paški sir. Iako je ovčarstvo u Hrvatskoj još uvijek dobrim dijelom ekstenzivno, poduzimaju se odgovarajuće mjere i stvaraju uvjeti za njegovo unapređenje. U radu su navedeni čimbenici koji utječu na količinu i sastav ovčjeg mlijeka. Istaknute su osnovne značajke kemijskog sastava, fizikalnih i tehnoloških osobina, te broja somatskih stanica. Navedene su sličnosti između ovčjeg i kravljeg mlijeka.

ovčje mlijeko; kemijski sastav; osobine; somatske stanice

nije evidentirano

engleski

Production, composition and properties of sheep milk

nije evidentirano

sheep milk; chemical composition; properties; somatic cells

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49 (4)

1999.

241-254-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano