Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka (CROSBI ID 101471)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Antunac, Neven ; Lukač Havranek, Jasmina
hrvatski
Proizvodnja, sastav i osobine ovčjeg mlijeka
Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka u svijetu procjenjuje se na 20, 6 milijuna tona, od toga na ovčje mlijeko otpada 8, 3 milijuna tona.Najveći proizvođači ovčjeg mlijeka u svijetu su: Azija, Europa i Afrika. U Hrvatskoj je 1998. godine bilo 426.000 ovaca, od čega 12% pod selekcijskim obuhvatom. Uglavnom prevladavaju domaće pasmine ovaca (dalmatinska pramenka, paška ovca, creska ovca, lička pramenka...). Ovce se uzgajaju u prvom redu radi mesa ali i radi mlijeka koje se prerađuje u sireve od kojih je najpoznatiji Paški sir. Iako je ovčarstvo u Hrvatskoj još uvijek dobrim dijelom ekstenzivno, poduzimaju se odgovarajuće mjere i stvaraju uvjeti za njegovo unapređenje. U radu su navedeni čimbenici koji utječu na količinu i sastav ovčjeg mlijeka. Istaknute su osnovne značajke kemijskog sastava, fizikalnih i tehnoloških osobina, te broja somatskih stanica. Navedene su sličnosti između ovčjeg i kravljeg mlijeka.
ovčje mlijeko; kemijski sastav; osobine; somatske stanice
nije evidentirano
engleski
Production, composition and properties of sheep milk
nije evidentirano
sheep milk; chemical composition; properties; somatic cells
nije evidentirano