Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)



Pregled bibliografske jedinice broj: 124165

Zbornik radova

Autori: Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven; Havranek, Jasmina; Kalit, Samir; Pecina, Marija
Naslov: Kvaliteta tradicionalnih sireva proizvedenih od sirovog ovčjeg mlijeka
( Quality of farmhouse hard cheeses made from raw sheep s milk )
Izvornik: Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.). - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga , 2002. 63-63.
Skup: 35.Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Lovran, Hrvatska, 13-15.11.2002.
Ključne riječi: tvrdi ovčji sirevi; organoleptička ocjena; patogene bakterije; lipolitičke i proteolitičke bakterije
( hard sheep chesees; sensory evaluation; pathogenic bacteria; lipolytic and proteopytic bacteria )
Sažetak:
Over the period of two years 38 mature hard cheeses made from raw sheep&#1523 ; s milk by traditional methods, randomly chosen in different Mediterranean area of Croatia, were examined the occurrence of potentially pathogenic bacteria Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes and Escerichia coli O157:H7. The results showed that none of examined cheeses were positive to presence of pathogenic bacteria, except 8 samples of occurrence of S. aureus although their counts had never exceeded 720 cfu/ml. Significant differences (p<0, 01) in the chemical and organoleptic characteristic among cheeses were estimated. No significant differences were observed in the count of lipolytic and proteolytic bacteria.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0178007, 0178016, 0178022, 0178023
Izvorni jezik: eng
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)