crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 125181

Časopis

Autori: Kuterovac Jagodić, Gordana
Naslov: Dugoročne posljedice rata na mentalno zdravlje djece: Je li rat za djecu, svjedoke rata, zaista završio?
( Long-term effects of war on the mental health of children: has the war really ended for children who wittnesed the war in Croatia? )
Izvornik: Dijete i društvo (1332-3210) 4 (2002), 1-2; 135-160
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: rat; djeca; mentalno zdravlje; dugoročne posljedice
( war; children; mental-health; long-term effects )
Sažetak:
U radu se najprije iznosi kraći pregled znanstvenih spoznaja o kratkoročnim i dugoročnim posljedicama ratnih stresnih i traumatskih iskustava po djecu, kao i rizičnih i zaštitinih mehanizama dječjeg reagiranja na ta iskustva, a potom prikazuju glavni rezultati istraživanja dugoročnih posljedica rata po školsku djecu u Hrvatskoj kojega je provela skupina istraživačica s katedri za razvojnu i školsku psihologiju Odsjeka za psihologiju u Zagrebu. Rad rezimira rezultate prikupljene u drugoj (1995.) i trećoj fazi (1997.) spomenutog istraživanja. Rezultati iz 1995. godine govore o prevalenciji različitih ratnih iskustava među školskom djecom i intenzitetu različitih simptoma i reakcija vezanih uz ta iskustva (posttraumatske stresne reakcije, depresivnost, somatski simptomi, psihosocijalna adaptacija), a prikupljeni su na uzorku od 1626 djece iz Slavonije i Like. Usporedba tih podataka s komparativnom skupinom djece ispitanom 1997. godine govori o dugoročnim trendovima u intenzitetu dječjih reakcija na ratna iskustva i uspoređuje funkcioniranje djece iz ratnog područja Hrvatske s djecom iz dijela zemlje manje zahvaćenog ratom. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju kako se negativni učinci rata po mentalno zdravlje djece tijekom vremena smanjuju, ali kako niti nekoliko godina nakon rata u potpunosti ne nestaju.
Projekt / tema: 0130469, 130713
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Dugoročne posljedice rata na mentalno zdravlje djece: Je li rat za djecu, svjedoke rata, zaista završio?  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4