crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 129853

Knjiga

Autori: Štulhofer, Aleksandar; Raboteg-Šarić, Zora; Marinović, Lovorka
Naslov: Trgovanje ženama i djecom u svrhu seksualnog iskorištavanja : razmjeri problema i potrebne mjere za suzbijanje trgovanja u Hrvatskoj
( Trafficking in women and children for sexual exploitation : scale of the problem and the necessary measures to trafficking combat in Croatia )
Vrsta knjige: monografija
Izdavač: Centar za istraživanje tranzicije i civilnog društva ; Međunarodna organizacija za migracije
Grad: Zagreb
Godina: 2002
Stranica: 77
ISBN: 953-96462-5-1
Prevodilac: Hoebling Matković, Lara
Ključne riječi: trgovanje ženama i djecom; trgovanje ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja; ilegalne migracije
( trafficking in women and children; sex trafficking; illegal migration )
Sažetak:
Trgovanje ljudskim bićima naširoko je priznato kao veliki međunarodni problem. Najčešći oblik tog kaznenog djela je trgovanje ženama u svrhu seksualnog iskorištavanja. U Hrvatskoj nije bilo sustavnog istraživanja o načinima, razmjerima i brojkama vezanim uz trgovanje ljudima. Ovo istraživanje prvi je pokušaj mjerenja te pojave, a njime se nastoji utvrditi razmjere trgovanja ženama i djecom (TŽD), detalje o tranzitu, uvjetima života i rada žena kojima se trguje, trgovcima i mehanizmima njihovog djelovanja, javno mnijenje vezano uz TŽD, službeno prepoznavanje problema i značajke policijskog rada. Metode korištene u ovoj studiji uključuju analizu sadržaja medija (novina i tjednih časopisa), pregled postojećih pravnih okvira i intervencija, istraživanje javnog poimanja problem ate intervjue s osobama povezanim s TŽD ili uključenim u TŽD. Prema sakupljenim podacima, TŽD u Hrvatskoj značajno se promijenilo tijekom proteklog desetljeća. U prvoj fazi, koja okvirno pokriva prvu polovinu devedesetih, TŽD se uglavnom koncentriralo na Zagreb i okolicu, a glavni put trgovanja vodio je iz Mađarske. U drugoj fazi dominiralo je nekoliko putova trgovanja iz Bosne i Hercegovine, a izgleda da je najnoviji trend sezonsko ili privremeno zapošljavanje žena kojima se trguje te šira međunarodna operacija seksualnog turizma. Istraživanje javnog mnijenja o TŽD pokazuje da su hrvatski građani uglavnom dobro informirani o mogućim slučajevima TŽD. Ispitanici koji su informirani o organiziranoj prostituciji stranih državljana također su izjavili da postoje slučajevi u njihovim lokalnim zajednicama u koje su bile uključene žene i djeca. Premda slučajevi TŽD nisu naširoko prikazani u medijima, privukli su pažnju javnosti, ali je perspektiva žrtve u medijskim izvještajima uvelike zanemarena. Tijekom našeg istraživanja postalo je očito da ne postoji službena strategija koja označava policijsko djelovanje vezano uz TŽD zbog nedostatka izobrazbe o ovom problemu i resursa, te nepostojanja jasnog plana akcije. Naše istraživanje daje naslutiti da je TŽD u Hrvatskoj mnogo ozbiljniji problem nego što je vidljivo iz fragmentarnih i nepouzdanih službenih podataka. Podaci ukazuju na potrebu za drugačijim djelovanjem u odnosu na TŽD i trgovanje uopće. Nastojanja i resursi trebali bi biti usmjereni na tri operativna cilja: 1) povećanje učinkovitosti borbe protiv krijumčarenja ljudi ; 2) povećanje učinkovitosti borbe protiv trgovanja ljudima i posebno TŽD ; 3) uspostava programa pružanja pomoći žrtvama trgovanja ljudima.
Projekt / tema: 0194102
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Strucna
Znanstvena područja:
Sociologija,Psihologija
Napomene:
Knjiga je izašla i engleskom jeziku ; ISBN 953-96462-6-X.  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4