crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 13641

Disertacija

Autor: Rešković, Stoja
Naslov: Studij mehanizama precipitacije i rekristalizacije u području završnog oblikovanja mikrolegiranog čelika
( Study of Precipitation and Recrystallization Mechanism in Finishing Microalloyed Steel Field. )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Metalurški fakultet Sisak
Sveučilište: Zagreb
Mjesto: Sisak
Datum: 04.09.
Godina: 1997
Stranica: 138
Mentor: Mamuzić, Ilija ; Preloščan, Andrija
Ključne riječi: mikrolegirani čelik; termomehanička obradba; precipitacija; rekristalizacija; oporavak; veličina zrna; mikrostruktura; substruktura; distorzija kristalne rešetke; gustoća dislokacija; veličina kristalita
( microalloyed steel; thermomechanical treatment; precipitation; recrystalization; recovery; grain size; microstructure; substructure; crystal lattice distorzion; dislocation density; domain size )
Sažetak:
U radu je provedena studija mehanizama precipitracije, rekristalizacije i substrukturnih procesa u fazi završnog valjanja čelika mikrolegiranog niobijem. Na čeliku mikrolegiranom s 0, 048%Nb, u realnim industrijskim uvjetima, kontrolirano je vođena termomehanička obradba s parametrima koji garantiraju optimalne osobine čelika poslije hlađenja trake u kolutu na zraku. Na relevantnim uzorcima primjenjene su suvremene metode ispitivanja. Istraženi su mehanizmi otapanja i precipitacije te vrsta, oblik i raspored precipitata niobijevog karbonitrida ; promjene veličine i oblika austenitnog zrna uslijed deformacije u svakoj provlaci i mehanizmi rekristalizacije, oporavka i poligonizacije u svakoj valjačkoj pauzi završnog oblikovanja. Provedeno istraživanje i analiza profila difrakcije linije po Warrenu i Averbachu su dali informacije o promjenama u substrukturi: distorzije kristalne rešetke, veličine kristalita i gustoće dislokacija. Rezultati istraživanja ukazuju da su izabrani parametri industrijske termomehaničke obradbe u svakoj fazi omogućili maksimalno iskorištenje mikrolegirajućeg elementa niobija te doprinos precipitata i stanja austenita pri završetku valjanja na svojstva čelika. Po prvi put je utvrđeno da se u realnim industrijskim uvjetima deformacijom inducira precipitacija niobijevih karbida odvija između 938 i 887C. Promjene u substrukturi i mikrostrukturi su pokazale da ta, deformacijom inducirana precipitacija utječe na proces rekristalizacije i u drugoj polovici termomehaničke obradbe u značajnoj mjeri smanjuju brzinu oporavka. Dokazano je veliko gomilanje linijskih i točkastih defekata kristalne rešetke na kraju završne faze termomehaničke obradbe, koji su u značajnoj mjeri ubrzali transformaciju austenita nakon valjanja. Razvijena tehnologija valjanja trake na završnoj konti valjačkoj pruzi omogućila je izradu toplovaljane trake vrlo povoljnih mehaničkih i tehnoloških svojstava.
Projekt / tema: 124002
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Metalurgija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4