Utjecaj toplinskog predtretmana i temperature čuvanja na skladišnu sposobnost mandarine unshiu (C. unshiu Marc.) (CROSBI ID 338062)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bubalo, Joško
Jemrić, Tomislav
hrvatski
Utjecaj toplinskog predtretmana i temperature čuvanja na skladišnu sposobnost mandarine unshiu (C. unshiu Marc.)
Istraživano je djelovanje dviju temperatura čuvanja (0 i +3° C) na kvalitetu plodova mandarine unshiu cv. Saigon uz primjenu potapanja plodova tri minute u vodu (HWD)temperature 46, 48 50 i 52° C. Na temperaturi od 0°C HWD 48 je imao dobro sačuvane kiseline, a kod ostalih svojstava nije izazvao promjene u odnosu na kontrolu. Na temperaturi od 3°C nije bilo značajnijeg djelovanja tretmana na kemijski sastav plodova. Gubitak plodova na težini nakon čuvanja bio je manji kod plodova čuvanih na 0°C, u odnosu na čuvanje na+3°C. Indeks promjene boje bio povoljniji kod plodova čuvanih na 3°C.
unshiu Marc.; čuvanje; potapanje u vrelu vodu; kvaliteta; temperatura; čuvanja
nije evidentirano
engleski
The effect of heat pre-treatment and storage temperature on postharvest behaviour of Satsuma mandarin (C. unshiu Marc.)
nije evidentirano
Citrus unshiu Marc.; storage; hot water dips; quality; storage temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
14.10.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb