crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 148828

Zbornik radova

Autori: Šakić, Vlado; Franc, Renata
Naslov: Metodološki i spoznajni aspekti socio-psihologijskih istraživanja u Institutu Pilar 1992-2004
( Methodological and epistemological aspects of socio-psychological research 1992-2004 conducted by researchers at the "Institute of Social Sciences Ivo Pilar" )
Izvornik: XIV. DANI PSIHOLOGIJE U ZADRU : SAŽETCI RADOVA / Ćubela Adorić, V. ; Manenica, Ilija ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Zadar : Zadar Sveučilište, Odjel za psihologiju , 2004. 13-13.
Skup: XIV. Dani psihologije u Zadru, 26.-29. svibnja 2004 (međunarodni znanstveno-stručni skup)
Mjesto i datum: Hrvatska, Zadar, 26-29.05.2004.
Ključne riječi: nacrt istraživanja; tehnike prikupljanje podataka; vrsta i veličina uzorka; statističke metode obrade
( research design; data collection technique; subject population; sampling; sampling size; type of statistical analyses )
Sažetak:
Rad se zasniva na kvantitativnoj analizi metodoloških obilježja objavljenih socijalno-psihologijskih empirijskih istraživanja psihologa zaposlenih u Institutu Pilar. Kriteriji za uključivanje rada u analizu bili: a) rad je upisan u bazu Hrvatska znanstvena bibliografija ; b) rad je objavljen u nekom od časopisa koji se referira u Current Contents bazi ; c) tema rada ulazi u šire područje socijalne psihologije ; d) najmanje jedan od koautora radi u Institutu Pilar ; e) radi se o empirijskom radu. Navedeni kriteriji rezultirali su izborom pedesetak radova koji su analizirani s obzirom na sljedeće metodološke aspekte ; primijenjeni nacrt istraživanja, primijenjene tehnike prikupljanja podataka, sudionici ispitivanja, način izbora uzorka, veličina uzorka, primijenjene statističke metode. Uz navedene metodološke aspekte registriran je naziv časopisa u kojem je rad objavljen, godina objavljivanja i broj autora te su radovi razvrstani s obzirom na osnovno područje socijalne psihologije. Osnovni nalazi analize pokazuju da se empirijska socijalno-psihologijska istraživanja znanstvenika s Instituta Pilar objavljuju primarno u časopisu « ; ; Društvena istraživanja» ; ; , da se radi dominantno o korelacijskim istraživanjima koja se temelje na podacima prikupljenim mjerama samoiskaza. Sudionici u istraživanjima su najčešće adolescenti i populacija odraslih, dok su kao sudionici manje zastupljeni studenti odnosno posebne skupine sudionika. Istraživanja se češće zasnivaju na reprezentativnim nego li na prigodnim uzorcima. Od metoda statističke obrade najčešće se koriste ANOVA, faktorska analiza i regresijska analiza. Navedena utvrđena dominantna metodološka obilježja analiziranih radova komentiraju se obzirom na moguće spoznajne domete i ograničenja te se uspoređuju s podacima o metodološkim trendovima socijalno-psihologijskih istraživanja objavljenih u najpoznatijim socijalno-psihologijskim časopisima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0194103
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4