Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 150167

Zbornik radova

Autori: Markić, Joško; Krželj, Vjekoslav; Markotić, Anita; Marušić, Eugenija; Bošnjak, Nada; Sapunar, Ada
Naslov: Učestalost nasljednog nedostatka aktivnosti enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze u stanovnika Komiže na otoku Visu
( Prevalence of the inherited Glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency among the population of Komiža on island Vis )
Izvornik: Paediatria Croatica (48. Suppl 2) / Barišić, Ingeborg (ur.). - Zagreb : Klinika za dječje bolesti , 2004. 34-34.
Skup: 6. kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 23-26.06.2004.
Ključne riječi: glukoza-6-fosfat dehidrogenaza; nedostatak; Komiža; skrining
( glucose-6-phosphate dehydrogenase; deficiency; Komiža; screening )
Sažetak:
Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi učestalost nasljednog nedostatka aktivnosti glukoze-6-fosfat dehidrogenaze (G-6-PD) u stanovnika Komiže na otoku Visu, dijelu Srednje Dalmacije, koja je poznata kao mjesto česte kliničke manifestacije favizma. Da bi utvrdili učestalost, izvršili smo skrining koristeći test fluorescencije mrlje. Fluorescencija mrlje se očitavala na početku, te nakon 5, 10 i 20 minuta inkubacije i rezultati su svrstani u tri grupe: jasna fluorescencija, fluorescencija je slaba i nejasna, te fluorescencija nije prisutna. Svim muškaracima kod kojih je ovom metodom pretpostavljeno da imaju nedostatak aktivnosti G-6-PD izvršeno je spektrofotometrijsko određivanje aktivnosti G-6-PD. Od 302 muškarca koja smo skriningom testirali, kod 18 (5, 96%) je utvrđen nedostatak aktivnosti G-6-PD. Nađeno je da je učestalost nedostatka aktivnosti G-6-PD kod muškaraca iz Komiže značajno veća (p<0, 001) u odnosu na učestalost nedostatka u Srednjoj Dalmaciji (0, 75% kod muškaraca, 0, 14% kod žena). Na osnovi rezultata ovog istraživanja, preporučuje se da se novorođenčad koja su porijeklom s otoka Visa uključe u program skrininga za nedostatak aktivnosti G-6-PD.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0216010
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kliničke medicinske znanosti,Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita