Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 152326

Disertacija

Autor: Bandalović, Neven
Naslov: Oblikovanje raspodijeljenih usluga pokretanih iz poziva
( Design of distributed services triggered by call )
Vrsta: magistarski rad
Fakultet: Fakultet elektrotehnike i računarstva
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 07.11.
Godina: 2003
Stranica: 110
Mentor: Lovrek, Ignac
Ključne riječi: otvoreni sustav; otvoreni dohvat usluge; usluga pokretana iz poziva; telekomunikacijska mreža; raspodijeljeni sustav; udaljeni poziv procedure; udaljeni poziv objekta; model poziva i usluge
( open system; open service access; service triggered by call; telecommunication network; distributed system; remote procedure call; remote object invocation; call and service model )
Sažetak:
Predmet istraživanja ovog magistarskog rada jest analiza procesa i tehnologije oblikovanja raspodijeljenih telekomunikacijskih usluga pokretanih iz poziva. Kako se složene usluge ne mogu učinkovito realizirati digitalnim komutacijskim čvorom, uvode se posebni poslužitelji, te se usluge izvode raspodijeljeno između više sustava u mreži. Zadatak magistarskog rada je istražiti modele raspodijeljenog procesiranja usluga i tok informacija u višeplatformskom okruženju, a posebice skup protokola, upravljanje resursima te raspodjelu podataka i održavanje njihove konzistentnosti, za usluge pokretane iz poziva. U radu su opisani osnovni principi otvorenih sustava, a posebice svojstva omogućavanja otvorenog dohvata usluga. Također, obrađen je model uspostave poziva i usluge pokretane iz poziva u takvom otvorenom sustavu. Kako su otvoreni sustavi u svojoj realizaciji najčešće raspodijeljeni, dana je osnovna analiza raspodijeljenog procesiranja u višeplatformskom okruženju, te su opisani principi temeljnih modela i arhitektura raspodijeljenih sustava. Poseban naglasak je na udaljenim pozivima procedura i objekata, te na analizi prilagodljive komunikacijske okoline pogodne za realizaciju telekomunikacijskih usluga u stvarnom vremenu. Realizirana telekomunikacijska usluga za nadzor komunikacije opisana je i analizirana formalnim modelom. Prikazana je arhitektura raspodijeljenog sustava za realizaciju ove usluge, te je dana analiza obavljene eksperimentalne procjene izvedbenih mogućnosti realiziranog telekomunikacijskog sustava.
Projekt / tema: 0036030, 0071003
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Elektrotehnika,Računarstvo