crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 152631

Časopis

Autori: Ćubela Adorić, Vera
Naslov: Svijest o sebi i drugima kod socijalne anksioznosti i samomotrenja: prilog validaciji upitnika socijalne svijesti (2)
( Awareness of self and others in soacial anxiety and self-monitoring: A contibution to validation of social awareness inventory (2) )
Izvornik: Suvremena psihologija (1331-9264) 6 (2003), 2; 231-248
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: svijest o sebi; samosvjesnost; svijest o drugima; socijalna anksioznost; samomotrenje
( self-awareness; self-consciousness; other awareness; social anxiety; self-monitoring )
Sažetak:
Upitnik socijalne svijesti (USS ; Sheldon, 1996) je instrument koji omogućuje nezavisnu procjenu stupnja u kome je pojedinac sklon promatrati vlastita i tuđa iskustva i prezentaciju iz svoje i iz tuđe perspektive. Prethodne primjene ovog upitnika pokazale su da između ovih različitih tendencija postoje značajne povezanosti, koje se mogu interpretirati u terminima dva faktora, koji ref1ektiraju svijest o sebi kao socijalnom objektu (faktor podijeljenog selfa ili objektivne samosvjesnosti) i kao znalcu (faktor utemeljenog selfa ili ref1eksivnosti) (Sheldon, 1996 ; Ćubela Adorić, 2003). U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja na skupini učenika srednje škole čiji je cilj bio ispitati povezanosti između skala i dimenzija USS s mjerama socijalne anksioznosti (skala socijalne anksioznosti iz upitnika SKAD-94 ; Vulić-Prtorić, 2000) i samomotrenja (Snyderova Skala samomotrenja, 1974). Na osnovi deskriptivnih obilježja ovih konstrukata socijalne anksioznosti i samomotrenja, očekivali smo da će njihove mjere biti u pozitivnoj korelaciji sa skalama USS koje definiraju faktor podijeljenog selfa, dok smo za skale koje definiraju faktor utemeljenog selfa pretpostavili da će biti u pozitivnoj vezi sa skalom samomotrenja. Rezultati su potvrdili ova očekivanja. Pokazalo se također da je kod starijih srednjoškolaca socijalna anksioznost i u negativnoj vezi s faktorom utemeljenog selfa, što govori u prilog tumačenju da je ovaj faktor USS manifestacija onog aspekta selfa koji je zadužen za samoregulaciju (Ćubela Adorić, 2003). Nalazi u vezi sa Snydero-vom skalom samomotrenja potvrđuju ranija zapažanja da ovaj instrument mjeri dva nezavisna faktora. Od posebnog je interesa naš nalaz da je fokalna svijest o drugima povezana s faktorom "javni nastup" na Snyderovoj skali, dok je faktor "usmjerenost na druge" na njegovoj skali povezan s fokalnom sviješću o sebi iz perspektive drugih.
Projekt / tema: 0070002
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Svijest o sebi i drugima kod socijalne anksioznosti i samomotrenja: prilog validaciji upitnika socijalne svijesti (2)  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4