crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 152657

Zbornik radova

Autori: Penezić, Zvjezdan; Mihelj, Stella; Jurjević, Alina
Naslov: Usporedba zadovoljstva životom i nekih relevantnih značajki kod djelatnika u profitnim i obrazovnim organizacijama
( Comparison of life satisfaction and some relevant characteristics among okers in profit and non-profit organizations )
Izvornik: Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. dani psihologije u Zadru, 26.-29. svibanj 2004. : [sažetci radova] = 14th Psychology Days in Zadar, 26-29 May 2004 : [paper abstracts] / Ćubela Adorić, Vera ; Manenica, Ilija ; Penezić, Zvjezdan (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru , 2004. 86.
Skup: Međunarodni znanstveno-stručni skup XIV. dani psihologije u Zadru = 14th Psychology Days in Zadar
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 26-29.05.2004.
Ključne riječi: zadovoljstvo životom; samopoštovanje; samoefikasnost;
( life satisfaction; self-esteem; self-efficacy )
Sažetak:
Uslijed širokog zanimanja za područja koja konstituiraju zadovoljstvo životom autori su pokušavali povezati zadovoljstvo životom s brojnim različitim značajkama fizičkog i psihološkog funkcioniranja pojedinaca. Pri tome se pokazalo da je materijalno stanje/primanja povezano sa zadovoljstvom životom na način da osobe s manjim financijskim primanjima imaju niže zadovoljstvo životom. Takve osobe pokazuju manje pozitivnih stavova prema životu te iznose više problema nego oni koji nemaju financijskih teškoća. Ovi rezultati mogu pripomoći objašnjavanju razloga veće subjektivne dobrobiti menadžera. Naime, te profesije su gotovo uvijek bolje plaćene, te nemaju financijskih problema. Međutim, postavio se problem kako je moguće da su te veze prilično slabe kada treba povezati zadovoljstvo s visinom prihoda. Moguće je objašnjenje da tu ne treba tražiti relacije između iznosa apsolutnih prihoda već da veću ulogu imaju relativni prihodi, odnosno zadovoljstvo prihodima koje imaju određeni pojedinci. U pokušaju odgovora na pitanje razlikuju li se u zadovoljstvu životom pojedinci koji rade u neprofitnim organizacijama u usporedbi s pojedincima koji rade u profitnim tvrtkama proveden je i dio istraživanja kojim su obuhvaćeni nastavnici na Sveučilištu u Zadru i u Zadarskoj privatnoj gimnaziji, te djelatnici nekih profitnih tvrtki u Zadru i Zagrebu. Pri tome su prikupljeni podaci o zadovoljstvu životom, procjenama samoefikasnosti, samopoštovanja, optimizma i pesimizma, kao i podaci o zadovoljstvu pojedinim aspektima života (prihodima, zdravljem, roditeljskom ulogom, profesionalnim statusom). Na osnovi dobivenih rezultata moguće je govoriti da između osoba koje rade u profitnim i neprofitnim organizacijama razlike postoje u procjenama samoefikasnosti i samopoštovanja koji su veći kod djelatnika profitnih tvrtki. lspitanici koji su zadovoljni svojim prihodima imaju veće zadovoljstvo životom, te zadovoljstvo profesionalnim statusom u odnosu na pojedince koji nisu zadovoljni prihodima. Pokazalo se da postoji značajna korelacija između zadovoljstva životom i zadovoljstva prihodima koje ostvaruju pojedinci.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0070002
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4