Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji (CROSBI ID 107156)

Prilog u časopisu | stručni rad

Drgalić, Ida ; Tratnik, Ljubica Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji // Mljekarstvo, 54 (2004), 3; 225-245-x

Podaci o odgovornosti

Drgalić, Ida ; Tratnik, Ljubica

hrvatski

Primjena i značaj mikrofiltracije u mljekarskoj industriji

U ovom radu prikazana su najnovija dostignuća tangencijalne ?cross-flow? mikrofiltracije u mljekarskoj industriji. Kombinacijama jednoličnog transmembranskog tlaka (UTP), različitih načina recirkulacije mikrofiltrata te poroznosti novih keramičkih membrana, moguće je postići separaciju mliječnih sastojaka većih od proteina sirutke. Korištenjem mikrofiltracije kao prethodne obradbe mlijeka moguće je postići 3-5 puta duže vrijeme trajnosti konzumnog mlijeka uz aromu sličnu sirovom mlijeku. Mikrofiltracijom je moguće ukloniti iz mlijeka ili sirutke patogene bakterije ili njihove spore pa je samim time higijenska kvaliteta takvih proizvoda besprijekorna. Uz pravilan odabir membrana i optimiranjem procesnih uvjeta mikrofiltracija omogućava pročišćavanje sirutke i salamure, separaciju somatskih stanica iz sirovog mlijeka, frakcioniranje proteina mlijeka ili proteina sirutke i obogaćivanje mlijeka micelama kazeina u proizvodnji sira. Jedna od novijih primjena mikrofiltracije je u procesu proizvodnje kazeina u prahu. Stoga korištenjem proizvoda dobivenih na obje strane MF- keramičkih membrana (koncentrata ili permeata) mljekarska industrija ima mogućnost ne samo poboljšati prinos i kvalitetu brojnih mlječnih proizvoda nego i kreirati proizvode nove teksture.

mikrofiltracija; mlijeko; sirutka; salamura

nije evidentirano

engleski

Application and effects of microfiltration in the dairy industry

nije evidentirano

microfiltration; milk; whey; brine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54 (3)

2004.

225-245-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija