Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 158398

Zbornik radova

Autori: Badurina-Stipčević, Vesna
Naslov: Hrvatskoglagoljska Knjiga o Esteri
( Croato-Glagolitic Book of Esther )
Izvornik: Glagoljica i hrvatski glagolizam. Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa povodom 100. obljetnice Staroslavenske akademije i 50. obljetnice Staroslavenskog instituta / Dürrigl, Marija-Ana, Mihaljević, Milan, Velčić, Franjo (ur.). - Zagreb-Krk : Staroslavenski institut-Krčka biskupija , 2004. 157-166.
Skup: Glagoljica i hrvatski glagolizam. Međunarodni znanstveni skup povodom 100. obljetnice Staroslavenske akademije i 50. obljetnice Staroslavenskoga instituta.
Mjesto i datum: Zagreb-Krk, Hrvatska, 02-06.10. 2002.
Ključne riječi: Knjiga o Esteri; hrvatskoglagoljska Biblija; hrvatskoglagoljski brevijari; hrvatskoglagoljski misali; hrvatskoglagoljski zbornici
( Book of Esther; Croato-Glagolitic Bible; Croato-Glagolitic Breviaries; Croato-Glagolitic Missals; Croato-Glagolitic miscellanies )
Sažetak:
Hrvatskoglagoljska Biblija nije sačuvana, ali o njezinu postojanju svjedoči više arhivskih podataka. Tekstološko istraživanje i moguća rekonstrukcija hrvatskoglagoljske Biblije temelje se na lekcijama u hrvatskoglagoljskim brevijarima i misalima. Mnoge su biblijske knjige veće tekstološki proučene, pa i kritički izdane, ali cjelovitu sliku o hrvatskoglagoljskom biblijskom prijevodu dobit ćemo tek nakon obrade svih tekstova. Jedan od takvih još neproučenih je Knjiga o Esteri. Ovu pripovijetku o Židovki koja hrabrošću spašava svoj narod ugrožen perzijskom vladavinom, napisao je nepoznati autor na hebrejskom jeziku u 2. st. pr. Kr. Kasnije su nastale dvije grčke verzije i Jeronimov, latinski prijevod. I staroslavenski prijevod sačuvan u istočnoslavenskim rukopisima vrlo je važan za Esterinu tekstualnu tradiciju jer prema nekim istraživačima prati ranu izgubljenu grčku verziju. Hrvatskoglagoljski tekstovi Estere, potvrđeni u brojnim brevijarima i misalima, pripadaju drugoj tradicji i slijede latinske izvornike. Osim u liturgijskim knjigama apokrifna priča o Esteri, u kojoj biblijska heroina simbolizira Bogorodicu, sačuvana je u više hrvatskoglagoljskih zbornika. U članku su u latiničkoj transliteraciji objavljeni Esterini tekstovi iz Oksfordskoga brevijara MS Canon. lit. 172 iz 1310. godine, Misala Borg.illir. 4 s početka 14. stoljeća i Petrisova zbornika iz 1468. godine.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 0090003
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija