Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 159320

Zbornik radova

Autori: Dürrigl, Marija-Ana
Naslov: Odjeci samostanske medicine u hrvatskoglagoljskim rukopisima
( Echoes of monastic medicine in Croatian Glagolitic manuscripts )
Izvornik: Glagoljica i hrvatski glagolizam / Dürrigl, Marija-Ana ; Mihaljević, Milan ; Velčić, Franjo (ur.). - Zagreb - Krk : Staroslavenski institut - Krčka biskupija , 2004. 367-374.
Skup: Glagoljica i hrvatski glagolizam
Mjesto i datum: Zagreb-Krk, 02-06.10. 2002.
Ključne riječi: samostanska medicina; hrvatskoglagoljski rukopisi; recepti i terapijske upute; ljekaruše; književnost i medicina
( monastic medicine; Croatian Glagolitic manuscripts; recipes and therapeutic instructions; recipe collections; literature and medicine )
Sažetak:
Hrvatskoglagoljski tekstovi s medicinskim i prirodnofilozofijskim sadržajima sačuvani su u samostalnim zbirkama (ljekarušama)i djelima kao što je "Lucidar", ili su zapisani kao svojevrsne "marginalije" u knjigama nemedicinskoga sadržaja. Potječu iz 14. do čak 19. stoljeća. U tekstu su analizirani recepti i terapijske upute za pomoć kod raznih bolesti, u kojima se zrcale nazori tzv. samostanske medicine. Različiti slojevi, od pradavnih magijskih preko teurgijskih do empirijskih supostoje u ovim tekstovima koji stoje na granici medicine i književnosti, svjedočeći polifunkcionalnost hrvatske glagoljske pisane riječi.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 0090003
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Teologija,Filologija