crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 160800

Zbornik radova

Autori: Žebec, Mislav-Stjepan; Bakota, Sanja; Maljković, Marija
Naslov: Dobne promjene Stroop efekta u ručnom modalitetu odgovaranja i odnos s rezultatima u standardnim progresivnim matricama
( Age changes of Stroop effect in hand modality of responding and the relationship with the results in standard progressive matrices )
Izvornik: XIII. Dani psihologije u Zadru. Knjiga sažetaka. / Sorić, Izabela (ur.). - Zadar : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zadru , 2002. 93-93..
Skup: XIII. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 23-25.05.2002.
Ključne riječi: Stroop efekt; razvojne promjene; Raven SPM
( Stroop effect; developmental changes; Raven's SPM )
Sažetak:
Stroop efekt u suvremenim teorijskim modelima kognitivnih procesa predstavlja jednu od najčešćih operacionalizacija selektivne pažnje u području vidne percepcije. Pri tome većina autora selektivnu pažnju definira kao funkciju pažnje kojom se odabire pristupanje određenim podražajima neke podražajne situacije uz istovremeno zanemarivanje drugih podražaja iste situacije. Selektivna pažnja je, s druge strane, jedan od vidova pažnje koji se najčešće promatra u istraživanjima dobnih promjena kontrolnih mehanizama čovjekovog sustava obrade podataka. Dobne promjene tih kontrolnih mehanizama, zajedno s dobnim promjenama brzine ljudske obrade podataka i kapaciteta radnog pamćenja, u suvremenim teorijskim modelima kognitivnog razvoja predstavljaju preduvjet za kvalitativne promjene u čovjekovom kognitivnom, odnosno intelektualnom razvoju. Provedeno istraživanje uključilo je individualno ispitivanje selektivne pažnje putem Stroop efekta u ručnom modalitetu odgovaranja na uzorku od 471 ispitanika s dominantnom desnom rukom, oba spola i podijeljenih u šest školskih uzrasta: drugi, treći, peti i sedmi razred osnovne škole, te prvi i treći razred gimnazije. Ispitanici su bili učenici jedne osnovne škole i jedne gimnazije Grada Zagreba. Pored toga, u istraživanju su primjenjene i Ravenove Standardne progresivne matrice (kao jedna mjera iz klasične psihometrijske koncepcije intelektualnog razvoja) na uzorku koji je sadržavao gotovo sve ispitanike ispitane Stroop-testom, a brojao je 545 ispitanika. S obzirom na to da instrument korišten za ispitivanje Stroop efekta (MiD-cogtester1) kao mjeru selektivne pažnje nudi nekoliko numeričkih pokazatelja, dobiveni rezultati su pokazali da dobne promjene Stroop efekta, prikazane preko različitih pokazatelja ukazuju na različitu usklađenost s teorijskim očekivanjima proizašlim iz novijih modela kognitivnog razvoja. Pokazatelji broja pogrešaka uglavnom se ne mijenjaju značajno s dobi, dok pokazatelji vremena odgovaranja podliježu utjecaju dobi. Dobiveni rezultati iziskuju razmatranje u okviru različitih strategija odgovaranja na jednostavne kognitivne zadatke s vremenskim ograničenjem.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0194106
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4