Modified conductometric method of ash determination in wheat flour (CROSBI ID 499540)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jukić, Marko ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kuleš, Mirko ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Jasminka ; Jurković, Zorica
engleski
Modified conductometric method of ash determination in wheat flour
Na osnovi udjela pepela (mineralnih tvari), koji služi kao mjerilo udjela čestica omotača u pšeničnom brašnu, vrši se tipizacija brašna. Neophodno je, tijekom mljevenja pšenice, što brže i jednostavnije odrediti udio pepela u pšeničnom brašnu. Prema ICC standardnim metodama pepeo se određuje dvjema metodama: standardnom metodom spaljivanja ili žarenja (ICC-Standard br. 104/1) i konduktometrijskom metodom (ICC-Standard br. 157). Budući da obje metode oduzimaju relativno puno vremena, u ovom radu se pokušala modificirati konduktometrijska metoda da bi se postupak određivanja udjela pepela što više pojednostavio i skratio. ICC-Standard br. 157 nalaže termostatiranje suspenzije brašna i vode kroz 1 sat na 30 °C te njeno centrifugiranje 5 min pri 4000 o/min. Stoga se tijekom izrade rada ispitivao utjecaj smanjenja vremena ekstrakcije i utjecaj mjerenja električne provodljivosti direktno u suspenziji brašna i vode (bez prethodnog centrifugiranja) na točnost rezultata, a pri tome je korišteno 15 uzoraka pšeničnog brašna različitih udjela pepela (0, 403 – 1, 536 %). Na osnovi dobivenih rezultata zaključilo se kako se mjerenje električne provodljivosti može s velikom točnošću provoditi direktno u suspenziji brašna i vode, i to već nakon 15 minuta ekstrakcije. Time je standardna konduktometrijska metoda modificirana, a ovaj način određivanja udjela pepela u pšeničnom brašnu, za razliku od standardne metode žarenja (ICC– Standard br. 104/1) i standardne konduktometrijske metode (ICC-Standard br. 157), jednostavniji, jeftiniji i brži, te je naročito primjenjiv u industrijskoj praksi gdje je potrebno brzo doći do podataka.
wheat flour; ash; conductometric method
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
13-x.
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ugarčić-Hardi, Ž.
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
International Congress FLOUR-BREAD '03 ; 4th Croatian Congress of Cereal Technologists
predavanje
19.11.2003-22.11.2003
Opatija, Hrvatska