Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Modified conductometric method of ash determination in wheat flour (CROSBI ID 499540)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Jukić, Marko ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kuleš, Mirko ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Jasminka ; Jurković, Zorica Modified conductometric method of ash determination in wheat flour // Abstract book of International Congress FLOUR-BREAD '03 / Ugarčić-Hardi, Ž. (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2003. str. 13-x

Podaci o odgovornosti

Jukić, Marko ; Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Kuleš, Mirko ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Jasminka ; Jurković, Zorica

engleski

Modified conductometric method of ash determination in wheat flour

Na osnovi udjela pepela (mineralnih tvari), koji služi kao mjerilo udjela čestica omotača u pšeničnom brašnu, vrši se tipizacija brašna. Neophodno je, tijekom mljevenja pšenice, što brže i jednostavnije odrediti udio pepela u pšeničnom brašnu. Prema ICC standardnim metodama pepeo se određuje dvjema metodama: standardnom metodom spaljivanja ili žarenja (ICC-Standard br. 104/1) i konduktometrijskom metodom (ICC-Standard br. 157). Budući da obje metode oduzimaju relativno puno vremena, u ovom radu se pokušala modificirati konduktometrijska metoda da bi se postupak određivanja udjela pepela što više pojednostavio i skratio. ICC-Standard br. 157 nalaže termostatiranje suspenzije brašna i vode kroz 1 sat na 30 °C te njeno centrifugiranje 5 min pri 4000 o/min. Stoga se tijekom izrade rada ispitivao utjecaj smanjenja vremena ekstrakcije i utjecaj mjerenja električne provodljivosti direktno u suspenziji brašna i vode (bez prethodnog centrifugiranja) na točnost rezultata, a pri tome je korišteno 15 uzoraka pšeničnog brašna različitih udjela pepela (0, 403 – 1, 536 %). Na osnovi dobivenih rezultata zaključilo se kako se mjerenje električne provodljivosti može s velikom točnošću provoditi direktno u suspenziji brašna i vode, i to već nakon 15 minuta ekstrakcije. Time je standardna konduktometrijska metoda modificirana, a ovaj način određivanja udjela pepela u pšeničnom brašnu, za razliku od standardne metode žarenja (ICC– Standard br. 104/1) i standardne konduktometrijske metode (ICC-Standard br. 157), jednostavniji, jeftiniji i brži, te je naročito primjenjiv u industrijskoj praksi gdje je potrebno brzo doći do podataka.

wheat flour; ash; conductometric method

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

13-x.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Ugarčić-Hardi, Ž.

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

International Congress FLOUR-BREAD '03 ; 4th Croatian Congress of Cereal Technologists

predavanje

19.11.2003-22.11.2003

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Biotehnologija