crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 163933

Zbornik radova

Autori: Ajduković, Dean; Čorkalo, Dinka
Naslov: Povjerenje i doživljaj izdaje među prijateljima u ratnim vremenima
( Trust and betrayal between friends in times of war )
Izvornik: XVI. Dani Ramira Bujasa / Bratko, Denis ; Kolesarić, Vladimir ; Maslić Seršić, Darja (ur.). - Zagreb : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Zagreb , 2003. 10.
Skup: XVI. Dani Ramira Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 11-13.12. 2003.
Ključne riječi: etnički sukob; etničko podrijetlo; percepcija povjerenja i izdaje; prijateljstvo; socijalna rekonstrukcija zajednice
( ethnic conflict; ethnic background; perception of trust and betrayal; friendship; community social reconstruction )
Sažetak:
Jedno od psihološki ključnih pitanja za ljude koji su prije rata živjeli u etnički miješanim zajednicima jest "kako smo im mogli vjerovati?". Ovo pitanje sadrži više značenja, ali osjećaj izgubljenog povjerenja prevladava. Budući da je uzajamno povjerenje stanovnika zajednica pogođenih ratom presudno za proces socijalne rekonstrukcije, cilj je ovog rada ispitati u kojim okolnostima, s kakvim osjećajima i s kojim posljedicama su se razišli dobri prijatelji/prijateljice hrvatske i srpske nacionalnosti 1991. godine u Vukovaru, kako to interpretiraju, te bi li i pod kojim uvjetima bili spremni obnoviti kontakt. Podaci su prikupljeni polustrukturiranim intervjuima s 48 odraslih osoba koje su do 1991. godine živjele u Vukovaru barem 15 godina i imale jako bliske prijatelje druge nacionalnosti. Odabir sugovornika izvršen je lančanom tehnikom tako da je u uzorku bio podjednak broj sudionika hrvatske i srpske nacionalnosti, iz tri dobne skupine i tri obrazovne razine. Pokazalo se da je predratna mreža socijalnih odnosa u gradu bila vrlo gusta i obilježena snažnim osjećajima privrženosti među prijateljima i susjedima. Prijatelji ili nisu znali etničko podrijetlo svojih prijatelja ili im to nije bilo važno. To je vrijedilo osobito za sudionike koji su u to doba bili adolescenti. Stariji su bolje poznavali etničku sliku, imali su podjednaki broj dobrih prijatelja iz obje etničke skupine, a redovito su zajednički slavili kako katoličke, tako i pravoslavne blagdane. Utvrđeno je da su ključni elementi raspada prijateljstva bili: kad su prijatelji napustili grad, a da to nisu najavili, kad nakon pada grada prijatelji iz druge etničke grupe nisu ništa učinili da zaštite ili da barem pokažu empatiju prema svojim prijateljima, kad nakon povratka prijatelji ignoriraju tuđu patnju i kad se nakon povratka jedni ili drugi ne usude prvi pristupiti dugogodišnjim (bivšim) prijateljima zbog straha od odbacivanja i poniženja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 0130485
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4