crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 172198

Disertacija

Autor: Krstinić, Damir
Naslov: Indeksiranje i pretraživanje tekstualnih podataka s gramatičkom podrškom
( Indexing and Search of Textual Data with Grammar Support )
Vrsta: magistarski rad
Fakultet: Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Sveučilište: Sveučilište u Splitu
Mjesto: Split
Datum: 24.06.
Godina: 2004
Stranica: 128
Mentor: Slapničar, Ivan
Ključne riječi: WWW; Internet; prikupljanje informacija; pretraživanje teksta; vektorski prostori; latentno semantičko indeksiranje; LSI; rastav na singularne vrijednosti; SVD; gramatika; web spider
( WWW; Internet; information retrieval; text search; vector spaaces; latent semantic indexing; LSI; singular value decomposition; SVD; grammar; web spider )
Sažetak:
Razvoj digitalnih tehnologija i Interneta omogućava brzu razmjenu informacija. U okruženju u kojem je gotovo svaka informacija dostupna, problem postaje izdvajanje relevantnog znanja iz ogromne količine dostupnih podataka. Moderni sustavi za pretraživanje podataka bazirani su na principima vektorskog prostora. Dokumenti su prikazani kao vektori određeni terminima koji se u njima koriste, a pretraživanje se realizira po načelu geometrijske sličnosti. Većina ovih sustava orijentirana je na dokumente pisane engleskim jezikom čije je obilježje jednostavna gramatika sa malim brojem gramatičkih formi koje određena riječ može imati. U ovom radu razvijen je sustav za indeksiranje i pretraživanje digitalnih tekstualnih kolekcija baziran na principu vektorskog prostora i metodi latentnog semantičkog indeksiranja (LSI). LSI metoda reducira dimenziju matrice dokumenata i iskorištava semantičku strukturu jezika projiciranjem vektora na podprostor niže dimenzije. U sustav je implementirana podrška za gramatiku jezika čime su poboljšane performanse sustava kod pretraživanja kolekcija pisanih jezikom sa složenom gramatikom, kakav je i hrvatski jezik. U okviru rada razvijena je računalna implementacija gramatičkih pravila hrvatskog jezika.
Projekt / tema: 0023002
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Matematika
Puni text rada: 172198.magisterij.pdf  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4