crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 180284

Zbornik radova

Autori: Ladić, Zoran
Naslov: Kasnosrednjovjekovne oporuke kao izvor za proučavanje pobožnosti i socijalne strukture u Dalmaciji. Usporedba s urbanim društvima u drugim mediteranskim regijama
( Late Medieval Wills as a Sources for Researching of Piety and Social Structure in Dalmatia. The Comparison with Urban Societies in some other Mediterranean Regions )
Izvornik: Hrvatska i Europa. Integracije u povijesti. II. kongres hrvatskih povjesničara / Benyovsky, Irena ; Budak, Neven (ur.). - Zagreb : FF press , 2004. 37. / Benyovsky, Irena ; Budak, Neven (ur.). - Zagreb : FF press , 2004. 37.
Skup: Hrvatska i Europa. Integracije u povijesti. II. kongres hrvatskih povjesničara
Mjesto i datum: Pula, Hrvatska, 29.09.-3.10.2004.
Ključne riječi: kasni srednji vijek; Dalmacija; pobožnost; oporuke
( Late Middle Ages; Dalmatia; piety; wills )
Sažetak:
Oporuke dalmatinskog gradskog stanovništva relativno su slabo istražene u hrvatskoj historiografiji, posebice obzirom na problematiku pobožnosti i društvene strukture komunalnog stanovništva. Izvršena je kvantitativna analiza oporuka iz Zadra, Trogira, Dubrovnika i Kotora, komuna za koje osvjedočeno postoji velik broj neobjavljenih i objavljenih oporuka. Rad je usredotočen na dva osnovna čimbenika koja su bitno utjecala na kreiranje pobožnosti (odnosno naše percipiranje komunalne pobožnosti) i koji znatno olakšavaju proučavanju društvene strukture dalmatinskih komuna. Prvi je čimbenik “ demokratizacija” u pisanju oporuka. Radi se o procesu proširenja prakse bilježenja oporuka među pripadnicima svih društvenih slojeva (a ne, kao do druge pol. 13. st. samo među gradskom elitom), a taj je proces uočljiv i u ostalim mediteranskim komunalnim društvima u gotovo istom razdoblju. Drugi čimbenik nazivamo tzv. “ socijalno kršćanstvo” što je naziv za proces koji se događa od sredine 13. st., a označava društvene i religiozne promjene uvjetovane populacijskim porastom urbanog stanovništva, razvitkom komunikacija i ekonomije, pojavom mendikantskih redova, procvatom marijanskih kultova, pojavu kužnih epidemija i drugo.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0101100
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4