Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proces proizvodnje i svojstva autohtonog dimljenog sira (CROSBI ID 340421)

Ocjenski rad | diplomski rad

Obšivač, Marino Proces proizvodnje i svojstva autohtonog dimljenog sira / Hardi, Jovica (mentor); Slačanac, Vedran (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2002

Podaci o odgovornosti

Obšivač, Marino

Hardi, Jovica

Slačanac, Vedran

hrvatski

Proces proizvodnje i svojstva autohtonog dimljenog sira

U radu je detaljno opisan postupak proizvodnje dimljenog sira na obiteljskom gospodarstvu u Čađavici, uz praćenje određenih parametara tijekom proizvodnje. Sir je proizveden od toplinski neobrađenog mlijeka, miješanjem mlijeka jutarnja i večernje mužnje. Prozvodnja sira obavljena je i u laboratorijskim uvjetima uz praćenje: promjena kiselosti tijekom koagulacije, pH vrijednosti tijekom cijeđenja i sušenja gruša, dinamike sinereze do kraja ocijeđivanja i formiranja sirne grude. Prije dimljenja određena su osnovna fizikalno-kemijska svojstva i sastav sira (udio bjelančevina, mliječne masti, vode, kiselost sira, čvrstoća gruša penetrometrom)te mikrobiološki sastav sira. Određen je i randman svežeg i dimljenog sira. Senzorska ocjen prihvatljivosti sira određena je Hedonističkom skalom (50 - 100 ispitivača), čiji su rezultati pokazali da je sir visoko poželjan konzumentima.

sirovo mlijeko; autohtoni dimljeni sir; proces proizvodnje; fizikalno-kemijska svojstva; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Production proces and properties of autochtonous smoked cheese

nije evidentirano

raw milk; autochtonous smoked cheese; production process; physico-chemical properties; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

14.10.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija