crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 182770

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Havranek, Jasmina
Naslov: SIR tradicija i običaji
( Cheese tradition and custom )
Knjiga: SIR tradicija i običaji
Urednik/ci: Obad, Željko
Izdavač: Pučko otvoreno učilište Zagreb
Grad: Zagreb
Godina: 2003
Raspon stranica:: 159
ISBN: 953-6954-80-9
Ključne riječi: povijest sirarstva, autohtoni sirevi Hrvatske, tehnologija
( cheese making history, croatian autochthonous cheeses, technology )
Sažetak:
Proizvodnja sira klasičan je primjer čuvanja hrane za duže vremensko razdoblje. Prvi zapisi o siru (i kruhu) pronađeni su u kolijevci civilizacije, bogatom poljoprivredom području - "plodnom polumjesecu" smještenom između rijeka Eufrat i Tigris, a datiraju 6000-7000 godina prije Krista. Arheološka istraživanja utvrdila su da je taj sir načinjen od ovčjeg i kozjeg mlijeka. Crteži u području El-Ubaid-a pokazuju postupke s mlijekom, a posebno grušanje mlijeka pri preradi u sir. Slike na zidovima Ramzesove grobnice prokazuju koze vođene na pašu, te mješine obješene na motke. Fermentacija mlijeka početak je razvoja sirarstva uz razvoj proizvodnje tekućih fermentiranih mlijeka kao što su jogurt, leben, kumis, kefir, … uz primjenu iscjeđivanja sirutke, kroz posude u kojima je preostao gruš koji se uz soljenje pretvarao u sir. Na sir upućuju i Biblijska vremena (Job X . 10 - 1520 P.K. i Samuel 1. XVII. 18 i 2. XVII. 29 - 1017 P.K.), ali stvarno zapisana povijest potjeće iz vremena Grčkog i Rimskog carstva kada su različiti autori ostavili pisanu evidenciju. Tako, između ostalih, Homer spominje proizvodnju sira od ovčjeg i kozjeg mlijeka, pa je za predpostaviti da je to predak Fete, koja se proizvodi širom Grčke ali i mnogim zemljama svijeta. Herod spominje sir od kobiljeg, a Aristotel od magaričkog mlijeka. Tako je sirarstvo preživjelo kroz 6000-7000 godina, te se od umjetnosti u kućanstvima ili farmama, a uz napredak znanosti preselilo u male i velike sirarske pogone. Republika Hrvatska sa svojim zemljopisnim i klimatskim posebnostima (nizinskog- planinskog i primorskog područja) ima i posebne vrste sireva u svakom području. Neki od njih su istraženi ponajviše zahvaljujući entuzijazmu pojedinih istraživača, te su na taj način ostali zabilježeni kao etničko bogatstvo Hrvatske. U knjizi su prikazani do sada više ili manje istraženih autohtoni sirevi Hrvatske.
Projekt / tema: 0178022, 0178023, 0178016
Izvorni jezik: eng
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4