Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 184595

Zbornik radova

Autori: Prskalo, Ivan
Naslov: Metodički organizacijski oblik rada – čimbenik programiranja opterećenja u edukacij
( Methodical Organisational Forms of Work as an Intensifying Factor in Physical Education ( PE ) )
Izvornik: Zbornik radova 11. ljetne škole kineziologa Republike Hrvatske - Programiranje rada u području edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije / Findak, Vladimir (ur.). - Rovinj : Hrvatski kineziološki savez , 2002. 78-80.
Skup: 11. ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske - Programiranje rada u području edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije
Mjesto i datum: Rovinj, hrvatska, 22-26.6.2002.
Ključne riječi: Metodički organizacijski oblik rada; opterećenje
( Methodical Organisational Forms of Work; Intensifying factor )
Sažetak:
U dva nastavna sata tjelesne i zdravstvene kulture praćeno je efektivno vrijeme vježbanja 15 i 19 učenika. Drugi sat je bio ponovljen kako bi se ispitala hipoteza o boljoj iskorištenosti sata posebice njegovom glavnom dijelu kod pripremljenijih učenika za složenije metodičko organizacijske oblike rada. Na osnovu istraživanja i prezentiranih rezultata može se zaključiti kako je efektivno vrijeme vježbanja relativno najduže u uvodnom dijelu sata. S boljom pripremljenošću učenika na uvjete rada u složenijim metodičkim organizacijskim oblicima rada kakav je i u ovom istraživanju primijenjeni paralelno izmjenični oblik rada s dopunskim vježbama značajno se povećava vrijeme vježbanja posebice u « ; glavnom» ; dijelu sata pri čemu je istaknut njegov « ; a» ; dio. Primjena složenijeg metodičkog organizacijskog oblika rada treba slijediti iza primjene onog jednostavnijeg i to sa dopunskim vježbama kako bi se osigurala intenzifikacija, racionalizacija i humanizacija upravljanog procesa vježbanja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Pedagogija