crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 185398

Zbornik radova

Autori: Antunac, Neven; Samaržija, Dubravka; Pecina, Marija; Havranek, Jasmina; Mioč, Boro
Naslov: Kvaliteta mlijeka paških ovaca
( Milk quality from Paška sheep )
Izvornik: 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka. / Hrvatska mljekarska udruga (ur.). - Zagreb :
Skup: 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum: Lovran, Hrvatska, 28.11-1.12.2004.
Ključne riječi: paška ovca; stadij laktacije; ovčje mlijeko; sastav mlijeka; fizikalna svojstva
( paška sheep; lactation stage; sheep milk; milk composition; physical properties )
Sažetak:
Svrha istraživanja bila je utvrditi kvalitetu kemijskog sastava i fizikalnih svojstava mlijeka paških ovaca. Istraživan je utjecaj stada (A, B i C), i stadija laktacije (0-50. dana ; 51-100. dana i od 101. dana do zasušenja) na promjene količina suhe tvari, masti, bjelančevina i suhe tvari bez masti te pH vrijednosti i točke ledišta mlijeka. Kontrole mliječnosti provedene su svakih 30 dana od početka do kraja muznog perioda. Prosječna količina suhe tvari, masti, bjelančevina, laktoze i suhe tvari bez masti u 680 uzoraka mlijeka bila je: 18, 94% ; 7, 87% ; 5, 73%, 4, 72% ; 11, 06%. U mlijeko je utvrđena prosječna pH vrijednost6, 59 i točka ledišta -0, 5716°C. Stado je imalo značajan (P<0, 01 i P<0, 05) utjecaj na kemijski sastav mlijeka i na pH vrijednost. Utvrđen je značajan (P<0, 01) utjecaj stadija laktacije na količinu suhe tvari, masti, bjelančevina, suhe tvari bez masti i pH vrijednost (P<0, 05).
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0178023, 0178022, 0178025, 0178065, 0178007, 0178016
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4