crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 187542

Časopis

Autori: Šverko, Iva
Naslov: Studentske namjere odlaska u inozemstvo: veličina potencijalnog "odljeva mozgova" i njegove odrednice u 1995., 1997. i 2004. godini
( Students' intentions to leave Croatia: The extent of potential "brain drain" and it's determinants in 1995, 1997 and 2004 )
Izvornik: Društvena istraživanja : časopis za opća društvena pitanja (1330-0288) 14 (2005), 6; 1149-1174
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: odljev mozgova; studenti; Hrvatska
( brain drain; university students; Croatia )
Sažetak:
U okviru ispitivanja izraženosti, razloga i odrednica potencijalnog "odljeva mozgova" iz Hrvatske, ispitali smo namjeru odlaska u inozemstvo studenata završnih godina različitih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u 1995., 1997. i 2004. godini. Utvrdili smo da u 2004. godini čak 75.3% studenata razmišlja o vlastitom odlasku u inozemstvo te da ih je čak 22.5% sklonije nakon završetka fakulteta svoju profesionalnu karijeru započeti u inozemstvu. Studenti namjeravaju otići u inozemstvo u prvom redu zbog boljih ekonomskih uvjeta koji se tamo pružaju, te potom zbog boljih mogućnosti školovanja i usavršavanja. Jedva zamjetan trend smanjenja potencijalnog "odljeva mozgova" prisutan je u posljednjem desetljeću, a prati ga i relativno povećanje važnosti razvojnih razloga odlaska u odnosu na ekonomske. Osnovne odrednice namjere odlaska u inozemstvo psihološke su prirode. Sklonost odlasku u inozemstvo u najvećoj mjeri determinira percepcija mogućnosti ostvarenja vrijednosti: u inozemstvo su skloniji otići oni studenti koji u najvećoj mjeri smatraju da svoje vrijednosti mogu lakše ostvariti u inozemstvu. Motivacijski aspekt analize potencijalnog "odljeva mozgova" uglavnom je bio zanemarivan u ranijim istraživanjima, a njegova je iznimna važnost potvrđena ovim istraživanjem. Pri ispitivanju složenih ponašanja čovjeka, što svakako uključuje i ispitivanje namjere odlaska u inozemstvo, nužna je analiza psiholoških (motivacijskih) odrednica.
Projekt / tema: 0194101
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Current Contents Connect (CCC)
Scopus
SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
Social Science Citation Index (SSCI) (sastavni dio Web of Science Core Collectiona)
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar:  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4