crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 187974

Zbornik radova

Autori: Franc, Renata; Kuterovac, Gordana; Matulić, Vesna; Miharija, Živana
Naslov: Ratna iskustva i stupanj subjektivnog stresa djecu u Osijeku i ostalim područjima Republike Hrvatske
( The war experiences and the degree of subjectiove stress among children in Osijek as well as in other parts of Croatia )
Izvornik: Djeca u ratu i poslije rata : zbornik referata sa savjetovanja / Pintarić, Ana (ur.). - Osijek : Zavod za školstvo Ministrarstva kulture i prosvjete Republike Hrvatske, Referada Osijek , 1993. .
Skup: Stručno-znanstveni skup Djeca u ratu i poslije rata
Mjesto i datum: Bizovačke Toplice, Republika Hrvatska, 25.-26.02.1993.
Ključne riječi: ratna iskustva; subjektivni stres; Skala utjecaja događaja
( war experience; subjective stress; Impact event scale )
Sažetak:
U okviru projekta UNICEF-a za Republiku Hrvatsku "Psihološko-pedagoška pomoć učenicima stradalima u ratu" prikupljeni su podaci o ratnim iskustvima i subjektivnom stresu od 5825 učenika. U prosjeku djeca su najčešće doživjela situacije neizravne osobne ugroženosti, zatim iskustva vezana uz progonstvo i iskustvo koje karakterizira briga za druge osobe. Znatno rjeđe, ali ipak relativno često doživljena su vrlo traumatična iskustva svjedočanstva ranjavanja, ubijanja drugih ljudi, te iskustva izravne osobne ugroženosti. Djeca prognanici i izbjeglice u prosjeku su češće doživjela sve vrtse obuhvaćenih ratnih iskustava od djece iz ne kriznih i djece iz kriznih područja. Sukladno tome prognanici i izbjeglice u prosjeku postižu i značajno više rezultate na Skali utjecaja događaja, tako da je među njima u prosjeku čak svako treće dijete pod izrazitim stupnjem subjektivnog stresa. Među djecom iz ne kriznih područja i djecom iz kriznih područja njih oko 15% je pod izrazitim stupnjem subjektivnog stresa. Djeca iz Osijeka iako nešto češće izvještavaju o pojedinim vrstama ratnih iskustava (što je i razumljivo budući da se osijek među obuhvaćenim kriznim područjima izdvaja po intenzitetu i trajanju pretrpljenih neprijateljskih napada) imaju podjednaki stupanj subjektivnog stresa kao i djeca iz ostalih kriznih područja Republike Hrvatske.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4