crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 189751

Časopis

Autori: Prstačić, Miroslav; Nikolić, Branko; Hojanić, Renata
Naslov: Motorički poremećaji, kronične bolesti, art terapije i sofrologija
( Motoric disturbances, chronic diseases, art therapies and sophrology )
Izvornik: Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja (1331-3010) 40 (2004), 1; 91-103
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: filozofija znanosti; deontologija; umjetnost; art terapija; interdisciplinarnost; identitet discipline; rehabilitacija; motorički poremećaji i kronične bolesti; sofrologija
( philosophy of science; art; art therapy; interdisciplinarity; identity of discipline; rehabilitation; motoric disturbances and chronic diseases; sophrology )
Sažetak:
Razmatrana su neka pitanja o filozofiji znanosti, odnosu znanosti i umjetnosti, razvoju tradicionalnih i novih znanstvenih područja, profesionalnih usmjerenja kao i novih oblika interdisciplinarne komunikacije. Također je naznačen problem koji bi trebalo posebno proučiti, a odnosi se na pitanje kada u ontogenezi nastaje kvaliteta svijesti, te kako se formira diferencirana i kompleksna struktura JA u osobnosti pojedinca u svezi s razvojem profesionalnog identiteta i identiteta discipline. Razvoj interdisciplinarnosti interpretiran je na osnovi registriranih tendencija promjena u promatranom razdoblju. Podaci za definirane varijable obrađeni su metodom INDIFF, a tendencije promjena interpretirane na osnovi standardiziranih z-vrijednosti. Na osnovi teorijskog biopsihosocijalnog modela egzistencijalno-humanističkih, te suvremenih ekoloških i holističkih pristupa, dinamika promjena u paradigmi discipline tumačena je na načelima suportivnosti i komplementarnosti. U svezi sa stalnom potrebom discipline za oblikovanjem prema estetskim i deontološkim kriterijima, problemska područja motoričkih poremećaja i kroničnih bolesti prikazana su u povezanosti s razvojem art-terapija, te sofrologije kao nove razine u razvoju discipline. Također je učinjen osvrt i na važnost razvoja nekih drugih područja u disciplini, kao na primjer, edukacijska terapija / rehabilitacijska edukacija, rana psihomotorna rehabilitacija, somatoterapije, psihosocijalna onkologija, rehabilitacijska tehnologija, kojima se u ovom radu nije bilo moguće opširnije baviti. Promjene u paradigmi discipline razmatrane su na osnovi rezultata znanstvenih i kliničkih istraživanja koja su provođena u više znanstvenih projekata, u različitim područjima edukacije, prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije.
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Motorički poremećaji, kronične bolesti, art terapije i sofrologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4