Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja (CROSBI ID 114041)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Hruškar, Mirjana ; Krpan, Marina ; Bucak, Ivana ; Vahčić, Nada Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja // Mljekarstvo, 55 (2005), 1; 31-39-x

Podaci o odgovornosti

Hruškar, Mirjana ; Krpan, Marina ; Bucak, Ivana ; Vahčić, Nada

hrvatski

Promjene koncentracije sastojaka arome u običnom i probiotičkom jogurtu tijekom skladištenja

U ovom radu su korišteni uzorci običnog i probiotičkog jogurta s hrvatskog i slovenskog tržišta. Uzorci su čuvani 25 dana na dvije različite temperature (+4°C, +20°C), a svakih 5 dana uzimani su uzorci za određivanje sastojaka arome (acetaldehid, etanol i diacetil). Istovremeno je provedena i senzorska procjena. Svrha ovog istraživanja bila je utvrditi promjene koncentracija pojedinih tvari arome i senzorske kakvoće običnog i probiotičkog jogurta, tijekom skladištenja ovisno o temperaturi i trajanju skladištenja, te utvrditi u kojoj mjeri su te promjene arome progresivnije obzirom na različitost uzoraka. Dobiveni rezultati ukazuju da je smjer promjena udjela sastojaka arome identičan u obje vrste jogurta uglavnom zbog bakterija jogurtne kulture (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus) koji značajno utječu na tvari arome, dok prisutnost probiotičkih bakterija ima uglavnom terapijski učinak.

jogurt; probiotički jogurt; sastojci arome; senzorska procjena

nije evidentirano

engleski

Concentration changes of aroma components in plain and probiotic yoghurt during storage

nije evidentirano

yoghurt; probiotic yoghurt; aroma compounds; sensory evaluation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55 (1)

2005.

31-39-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija