Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda (CROSBI ID 341303)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dražić, Tonko Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Dražić, Tonko

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda

Kakvoća meda bitno doprinosi njegovu značaju u prehrani. Pri utvrđivanju kakvoće meda važno je odrediti fizikalno-kemijska svojstva meda. Ona ovise o brojnim faktorima, kao što su botaničko i geografsko porijeklo, klimatski uvjeti, način proizvodnje, te uvjeti i dužina skladištenja. U ovom radu određivani su maseni udio HMF-a (hidroksimetilfurfural) i aktivnost dijastaze, na 130 uzoraka 21 različite vrste meda, sa područja Hrvatske i Slovenije. Dobiveni su sljedeći rezultati: maseni udio HMF-a kretao se od 0, 38 do 36, 29 mg/kg, dok je aktivnost dijastaze bila u rasponu od 7, 97 do 44, 38. Razlike unutar meda iste vrste bile su znatne, dok su medovi različitog botaničkog porijekla pokazali statistički signifikantnu različitost. Svi ispitani uzorci meda zadovoljavaju zahtjeve Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda.

dijastaza; HMF (hidroksimetilfurfural); med

nije evidentirano

engleski

Determination of physicochemical parameters of honey samples

nije evidentirano

diastase; HMF (hydroxymethylfurfural); honey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

08.04.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija