crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 205033

Zbornik radova

Autori: Mihalić, Snježana; Vujnović, Tatjana
Naslov: Zoniranje po opasnosti od klizanja na području sliva potoka Starča (Samoborsko gorje)
( Landslide Hazard Zonation of Starča Basin (Mt. Samoborsko gorje) )
Izvornik: 3. hrvatski geološki kongres : Knjiga sažetaka = Third Croatian Geological Congress : Abstracts book / Velić, Ivo ; Vlahović, Igor ; Biondić, Ranko (ur.). - Zagreb : Hrvatski geološki institut , 2005. 213-214 (ISBN: 953-6907-07-0).
Skup: Hrvatski geološki kongres (3 ; 2005)
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 29.09-01.10.2005.
Ključne riječi: zoniranje hazarda klizanja; procjena hazarda; karta klizišta; faktori klizanja
( lanslide hazard zonation; hazard assessment; landslide map; landslide factors )
Sažetak:
Procjena opasnosti od klizanja u svrhu izrade karata hazarda klizanja (tzv. zoniranja po opasnosti od klizanja) predmet je istraživanja u okviru geoloških znanosti posljednjih tridesetak godina. Razvoj GIS-a (geografskog informacijskog sustava) značajno je unaprijedio metodologiju izrade ovih karata koja je, usprkos tome, i danas predmet stručnih i znanstvenih istraživanja i u zemljama gdje takva istraživanja imaju dugu tradiciju. Razlog za to je prognostički karakter analize hazarda i varijabilnost vrsta i detaljnosti ulaznih podataka, ovisno o specifičnim lokalnim uzrocima klizanja i mjerilu karte hazarda klizanja. U radu se prikazuju rezultati istraživanja provedenog na području sliva potoka Starča (veličine 12, 25 km2) u Samoborskom gorju. Istraživanje se sastojalo od: prikupljana ulaznih podataka za procjenu hazarda klizanja (podataka o klizištima i podataka o geološko-morfološkim faktorima klizanja) ; identifikacije faktora klizanja pomoću univarijatnih statističkih metoda računanjem uvjetne vjerojatnosti klizanja za svaku klasu pojedinog faktora klizanja ; određivanja relativnog utjecaja klasa faktora klizanja na pojavu klizišta. Cilj istraživanja je bio kvantitativno određivanje geološko-morfoloških i antropogenih uvjeta u okolišu koji doprinose nestabilnosti, odnosno stabilnosti, padina na području sliva potoka Starča. Rezultate istraživanja moguće je izravno koristiti za zoniranje hazarda klizanja na području istog sliva, ali i za izradu konceptualnog modela procjene hazarda klizanja u detaljnom mjerilu (1:5.000) za urbana područja iste geološke građe, i to prvenstveno za područje grada Zagreba.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 0195047
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo
Puni text rada: 205033.2005_mvzok_extended-abstract.pdf (tekst priložen 25. Lis. 2008. u 10:43 sati)
Napomene:
Originalni izvor rezultata istraživanja objavljenih u ovom radu je magistarski rad: Vujnović, T. 2005. Identifikacija i kartiranje faktora klizanja na području sliva potoka Starča. Sveučilište u Zagrebu Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb. http://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=201546  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4