crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 207203

Disertacija

Autor: Štrkalj, Anita
Naslov: Greške čeličnog uloška za obradbu deformiranjem
( Defects of the input steel materials for plastic processing )
Vrsta: diplomski rad
Fakultet: Metalurški fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Sisak
Datum: 30.03.
Godina: 2005
Stranica: 58
Mentor: Mamuzić, Ilija
Ključne riječi: čelični uložak; greške pri taljenju i lijevanju; greške pri obradbi deformiranjem; valjane šipke iz betonskog čelika
( input steel material; defects of melting and casting process; defects of plastic processing; rolling reinforced bars )
Sažetak:
U ovom radu dat je teorijski osvrt i prikaz grešaka pri taljenju i lijevanju čelika, te obradbi deformiranjem. U eksperimentalnom dijelu provedena je analiza grešaka na ulošku, kontinuirano lijevanim gredicama 125x125 mm, iz Željezare Split, te analiza grešaka nastalih tijekom valjanja šipki iz betonskog čelika s nekoliko valjačkih kalibara. Za provođenje ispitivanja rabljene su slijedeće metode i postupci: određivanje temeljnog kemijskog sastava taline, određivanje plinova u čeliku, određivanje segregacija, makro i mikro strukture, sastava uključaka te mjerenje tvrdoće. Ustanovljen je u gredicama nešto povećani sadržaj mangana Mn i kisika O2, ali sastav odgovara propisanim normama kemijskog sastava. Povećan sadržaj O2 i nastanak mjehura objašnjava se nepotpuno provedenom dezoksidacijom i prebrzim skrućivanjem taline. Usporedbom dimenzija valjačkih kalibara utvrđena su odstupanja dimenzija. Pojavljuju se i pukotine koje su krivudave, razgranate i ispunjene uključcima i segregacijama, a čija je površina razugljičena. Radi se o vrućim pukotinama koje su nastale tijekom skrućivanja taline. U svim uzorcima i talinama utvrđeni su uključci različitog sastava i oblika te oligoelementi. Na temelju vrijednosti i promjene tvrdoće šipki tijekom valjanja, uočava se da ne dolazi do očvršćavanja. Iz provedenih ispitivanja i zaključaka izvedene su smjernice i preporuke za daljnji rad u Željezari Split.
Projekt / tema: 0124001
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Metalurgija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4