crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 208665

Zbornik radova

Autori: Požar, Josip; Preočanin, Tajana; Frkanec, Leo; Tomišić, Vladislav
Naslov: Mikrokalorimetrijsko istraživanje kompleksiranja alkalijskih kationa s aminokiselinskim derivatom kaliks[4]arena
( Microcalorimetric study of complexation of alkali cations by calix[4]arene amino acid derivative )
Izvornik: XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, knjiga sažetaka / Rapić, Vladimir ; Rogošić, Marko (ur.). - Zagreb : HDKI/Kemija u industriji , 2005. 181.
Skup: XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 24.-27. 04. 2005.
Sažetak:
Vezanje alkalijskih kationa s 5, 11, 17, 23-tetra-tert-butil-26, 28, 25, 27-tetrakis(O-metil-D-alfa-fenilglicilkarbonilmetoksi)kaliks[4]arenom (L) u metanolu i acetonitrilu istraženo je mikrokalorimetrijskim titracijama. Određene su konstante stabilnosti odgovarajućih kompleksa stehiometrije 1:1 (u nekim slučajevima osjetljivost metode dopuštala je samo grubu procjenu). Dobivene vrijednosti (MeOH: lg KNaL=4, 22, lg KKL=2, 39 ; MeCN: lg KLiL=6, lg KNaL=6, lg KKL=4, 32) dobro se slažu s onima ranije određenima UV spektrofotometrijskim i konduktometrijskim titracijama. Također je potvrđeno da spoj L ima vrlo malen afinitet prema većim kationima (Rb+ i Cs+) u oba otapala, što vrijedi i za Li+ kada kao otapalo služi metanol. Kalorimetrijska mjerenja pružila su i podatke o entalpiji te entropiji reakcija kompleksiranja. Vrijednosti tih veličina diskutirane su s obzirom na svojstva liganda i ispitivanih kationa te solvatacijska svojstva dvaju uporabljenih otapala.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0119620
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Kemija



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4