Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke (CROSBI ID 509740)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Tratnik, Ljubica
hrvatski
Prednosti ultrafiltracije mlijeka i sirutke
Ultrafiltracija je tlačni membranski proces koji se koristi u svrhu dobivanja koncentrata proteina mlijeka ili sirutke. Ultrafiltracija mlijeka omogućava povećanje udjela proteina i smanjenje udjela laktoze u nekim mliječnim proizvodima. U proizvodnji sira primjenom ultrafiltriranog mlijeka postiže se zadržavanje proteina sirutke uz povećanje prinosa sira. Ultrafiltracija sirutke omogućava proizvodnju koncentrata proteina sirutke željenog sastava, koji se mogu uklopiti u brojne mliječne proizvode zahvaljujući izvrsnim funkcionalnim svojstvima, a neophodni su u proizvodnji hrane za dojenčad. Osnovni je cilj ultrafiltracije, bez obzira na primjenu, povećanje nutritivne vrijednosti proizvoda. Međutim, naglim razvojem membranske tehnologije, te kombinacijom membranskih postupaka obradbe mlijeka i sirutke otvaraju se mogućnosti kreiranja novih mliječnih proizvoda, boljih svojstava u odnosu na tradicionalne. Optimiranjem membranskih procesa u industriji može se također postići značajno poboljšanje ekonomičnosti i trajnosti mliječnih proizvoda.
ultrafiltracija; mlijeko; sirutka; primjena; prednosti
nije evidentirano
engleski
The advantages of milk and whey ultrafiltration
nije evidentirano
Ultrafiltration; milk; whey; application; advantages
nije evidentirano
Podaci o prilogu
5-x.
2004.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Hrvatska mljekarska udruga
Zagreb:
Podaci o skupu
36.Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
ostalo
28.11.2004-01.12.2004
Lovran, Hrvatska