crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 211298

Zbornik radova

Autori: Franić, Zdenko; Ilijaš, Boris
Naslov: UGOVOR O NEŠIRENJU NUKLEARNOG ORUŽJA
( THE COMPREHENSIVE NUCLEAR TEST BAN TREATY )
Izvornik: Zbornik radova 6.simpozija Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja Proceedings of the Sixth Symposium of the Croatian Radiation Protection Association / Garaj-Vrhovac, Verica ; Kopjar, Nevenka ; Miljanić, Saveta (ur.). - Zagreb : Hrvatsko društvo za zaštitu od zračenja , 2005. 64-68.
Skup: Šesti simpozij Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja s međunarodnim sudjelovanjem The Sixth Symposium of the Croatian Radiation Protection Association
Mjesto i datum: Stubičke Toplice, Hrvatska, 18-20.04.2005.
Ključne riječi: N/A
( N/A )
Sažetak:
Nakon što je SAD obavio prvo testiranje nuklearnog oružja u Alamogordu u New Mexicu 16. srpnja 1945., a potom u kolovozu bačene atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, i druge zemlje počinju razvijati nuklearno oružje. Tako je SSSR obavio prvu nuklearnu probu 1949., Velika Britanija 1952., Francuska 1960. i Kina 1964. Tijekom 50-ih počinju intenzivni pregovori o ugovoru koji bi onemogućio daljnje širenje nuklearnog oružja. Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (Nuclear Non-Proliferation Treaty - NPT) konačno je zaključen 1968., stupio je na snagu 1970., a za sada ga je ratificiralo 187 država. Njime se uvodi status nuklearnih i nenuklearnih država. Zemlje bez nuklearnog oružja su se obvezale ne razvijati isto, a zemlje u posjedu nuklearnog oružja su se obvezale ne prodavati ga drugim državama, kao i tehnologiju za njegovu proizvodnju. Mjere nadzora provodi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sa sjedištem u Beču. Republika Hrvatska je u okviru sukcesije bivše države pristupila Ugovoru 1992. godine. Osim djelatnika HVS-a koji prate aktivnosti u provedbi Ugovora, za stručne seminare i konferencije država stranaka angažiraju se djelatnici iz drugih ustrojbenih cjelina MORH-a koji su eksperti za nuklearno oružje. Međutim, uz neširenje nuklearnog oružja trebalo je ograničiti i probe već postojećeg nuklearnog oružja, budući da nuklearni pokusi sami po sebi nose opasnost po ljude i okoliš. Smatrajući da nuklerni pokusi predstavljaju globalnu prijetnju svijetu predsjednik vlade Indije J. Nehru je još godine 1954. pokrenuo je inicijativu o suspenziji nuklearnih proba.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 0022001
Izvorni jezik: hrv-eng
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
FizikaVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4