Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kakvoća polovica križanaca svinja različitog podrijetla (CROSBI ID 510231)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Poljak, Franjo ; Karolyi, Danijel ; Trtolja, Ivan ; Žerjavić, Dubravko ; Tkalec, Dubravko ; Jurić, Ivan Kakvoća polovica križanaca svinja različitog podrijetla // Zbornik radova / Vlado, Kovačević ; Sonja Jovanovac (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 563-565-x

Podaci o odgovornosti

Đikić, Marija ; Salajpal, Krešimir ; Poljak, Franjo ; Karolyi, Danijel ; Trtolja, Ivan ; Žerjavić, Dubravko ; Tkalec, Dubravko ; Jurić, Ivan

hrvatski

Kakvoća polovica križanaca svinja različitog podrijetla

Svojstva kakvoće polovica i mesa (pH) analizirana su unutar i između dvije skupine (A n=20 i B n=22) tovljenika tropasminskih križanaca (pasmina svinja Švedski landras, ŠL, Veliki jorkšir, VJ, Durock, D i Pietren, P). Podrijetlo (genetska osnova i uzgoj) bilo je za skupine: A= &#9794; P x &#9792; (&#9794; ŠLx&#9792; D), &#8220; Batalle&#8221; , Španjolska, i B =&#9794; P x &#9792; (&#9794; VJx&#9792; ŠL), Stočar d.o.o, Varaždin, RH. Tovljenici su proizvedeni u istom okolišu (ad lib. hrana i voda), završne mase između 100-110 kg. Klaonički obrađeni trupovi su rasječeni u polovice, a svojstva kakvoće polovica i mesa utvrđena su metodama po Pravilniku o utvrđivanju kategorija i klasa&#8230; (NN119/99) i Uputama&#8230; o provedbi uzgoja svinja (HSSC, 2000). Rezultati unutar i između skupina A i B bili su: značajnih razlika nije bilo za svojstava mase (kg) toplih i hladnih polovica (78, 7, 77, 0 i 80, 5, 78, 9) duljine polovica &#8220; a&#8221; i trupa &#8220; b&#8221; , mase i obujma buta i pHu mesa, a značajne razlike P<0.01 bile su za debljine (mm) slanine (izmjerene) na grebenu, 13./14. rebro, i iznad m gluteus &#8220; DT&#8221; , (22, 7, 20, 5, 10, 7 i 27, 7, 24, 4, 15, 4) mišićno tkivo u trupu &#8220; DT&#8221; (%) (59, 3 i 56.1), index buta i pH45 ( 6, 37 i 6, 12), a na razini P< 0, 05 za duljinu buta, debljinu (mm) MLD &#8220; DT&#8221; (66, 9 i 70, 3). Razlike svojstava kakvoće polovica (debljina slanine i MLD) uvjetovali su različite postotke klasa polovica u S EUROP sustavu između skupina A i B: (S: 40, 00 i 18, 18 ; E: 45, 00 i 50, 00 ; U: 10, 00 i 18, 18 ; R:5, 00 i 13, 64, a O i P klase nisu utvrđene).

svinje; križanci; kakvoća polovica

nije evidentirano

engleski

Quality of pig halves from crossbreeds of different origin

nije evidentirano

: pigs; crossbreeds; quality of halves

nije evidentirano

Podaci o prilogu

563-565-x.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Vlado, Kovačević ; Sonja Jovanovac

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

XL.Znanstveni skup hrvatskih agronoma

predavanje

15.02.2005-18.02.2005

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)