crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 21374

Disertacija

Autor: Grce, Magdalena
Naslov: Uloga višestrukih virusnih infekcija u nastanku i razvoju tumora vrata maternice
( Influence of multiple viral infections in the development and maintenance of cervical cancer )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Prirodoslovno-matematički fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 09.06.
Godina: 1998
Stranica: 106
Mentor: Pavelić, Krešimir
Ključne riječi: papilomavirusi čovjeka (HPV); citomegalovirus čovjeka (HCMV); adenopovezani virus čpvjeka (AAV); dobroćudne promjene ploćastog epitela (CIN); in situ karcinom vrata maternice (CIS)
( Human papillomavirus (HPV); human cytomegalovirus (HCMV); adenoassociated virus (AAV); cervical carcinoma in situ (CIS) )
Sažetak:
Infekcije papilomavirusima čovjeka (HPV) su subkliničke i održavaju se u latentnom obliku tijekom dugog vremenskog razdoblja. Zbog rasprostranjenosti HPV infekcija i dugog razdoblja između primarne infekcije i razvoja karcinoma, očito je da infekcija HPV sama za sebe nije dovoljna za zloćudnu preobrazbu. Razni čimbenici uključeni su u transformaciju, odnosno imortalizaciju stanica. Cilj ovog rada bio je procijeniti važnost infekcije HPV u nastanku i razvoju karcinoma vrata maternice. Utjecaj ostalih viralnih infekcija prisutnih istovremeno s infekcijom HPV nedovoljno je ispitan. Zbog toga smo proučavali i međuodnos infekcije HPV s infekcijom citomegalovirusima čovjeka (HCMV) i adeno-povezanim virusim (AAV). Korištenjem metode lančane reakcije polimerazom (PCR) utvrdili smo da je neophodno upotrijebiti i zajedničke i tip-specifične početne oligonukleotide za pretraživanje DNA HPV. Istraživanje smo proveli na 1328 uzoraka od kojih je 55% pozitivno na prisutnost DNA HPV. Ustanovljen je stalni porast infekcije HPV u populaciji žena Hrvatske. Utvrdili smo porast učestalosti DNA HPV s porastom oštećenja epitela vrata maternice. U žena s najtežom dijagnozom najučestaliji je HPV 16. Naši rezultati potvrđuju opravdanost svstavanja HPV u tri kategorije rizika za nastanak i razvoj karcinoma vrata maternice. Utvrdili smo, također, da se učestalost infekcije HPV smanjuje starenjem, a vrhunac je u 22. godini života. Svi su tipovi jednako raspoređeni obzirom na dob testiranih žena s izuzetkom HPV neodređenog tipa koji se povećava s dobi. Višestruke infkcije HPV povezane su s najtežom dijagnozom i problem su mladih žena. Najčešća su kombinacija HPV 16 s HPV 31. U svega 4% slučajeva utvrdili smo prisutnost AAV, a u 5% HCMV, ali nikad istovremeno. AAV je češće prisutan s uzorcima pozitivnim na HPV i to svaki put s HPV 6/11 te u žena s kondilomima. Infekcija HCMV također je povezana s infekcijom HPV. Infekcija HCMV vjerojatno je odgovorna za agresivniji razvoj oštećenja vrata maternice, dok je infekcija AAV povezana s blažom dijagnozom. Naši rezultati ukazuju na činjenicu da prisutnost većine tipova HPV izaziva učestalu fragmentiranost DNA koja je pokazatelj programirane stanične smrti. Osim toga, naši pokusi in vitro, odnosno infekcija staničnih linija pojedinačno ili višestruko s HPV, HSV, HCMV i AAV ukazuju da viralne infekcije povisuju ekspresiju tumor supresorskog gena p53. Možemo pretpostaviti da viralne infekcije doprinose programiranoj staničnoj smrti što predstavlja mogući mehanizam obrane stanice.
Projekt / tema: 00981104
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Temeljne medicinske znanosti  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4