crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 222457

Zbornik radova

Autori: Pokrajac-Bulian, Alessandra; Tkalčić, Mladenka; Jurčić, Jasna; Sadaić, Ivana; Russo, Darija
Naslov: Psihosocijalni aspekti pretilosti
( Psychosocial aspects of obesity )
Izvornik: Godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Sažetci radova: Vrijednosti, odgovornosti i tolerancija u društvu koje se mijenja / Kolesarić, Vladimir (ur.). - Osijek : Društvo psihologa Osijek , 2005. 144-146.
Skup: 13. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 12-15.10.2005.
Ključne riječi: transteorijski model; samoefikasnost; stresni događaji; kontrola težine; pretilost; indeks tjelesne mase
( transtheoretical model; self-eficacy; stressful life events; weight control; obesity; body mass index )
Sažetak:
Pretilost predstavlja jedan od vodećih zdravstvenih problema u svijetu. Karakteriziraju je ponašajne, metaboličke i endokrine promjene rastuće prevalencije. Pretilost ugrožava zdravlje, snižava kvalitetu života i uzrokuje preranu smrt. Postoje brojni modeli zdravstvenog ponašanja među kojima je najispitivaniji transteorijski model (Prochaska i Di Clemente, 1983). U skladu s ovim modelom promjene zdravstvenoga ponašanja uključuju kretanje kroz pet stadija: predkontemplaciju, kontemplaciju, pripremu, akciju i održavanje. Cilj je ovoga simpozija prezentirati niz istraživanja u kojima se provjerava transteorijski model u ispitivanju procesa promjene u pretilih osoba. U istraživanju je sudjelovalo 296 prekomjerno teških i pretilih osoba, 103 muškarca i 193 žene, prosječne dobi 50.41 (raspona dobi od 16 do 81). Uzorkom je obuhvaćeno 13.9% prekomjerno teških osoba čiji je indeks tjelesne mase (ITM) od 25-29.9, pretilih je 57.4% (ITM=30-34.9), dok je 28.7% ispitanika izrazito pretilih (ITM>35). U izlaganjima su prikazani novi instrumenti za ispitivanje motivacije za promjenom, donošenja odluke te percepcije vlastite učinkovitosti u kontroli težine. Objašnjava se i povezanost procesa promjene i različitih psiholoških (stresni događaji, depresivnost, anksioznost, ciljevi i očekivanja od gubitka težine). Rezultati upućuju na to da poznavanje stadija u kojemu se nalazi pojedinac može pomoći u određivanju najpogodnijeg oblika tretmana, voditi kliničara u odlučivanju o prirodi i vremenu potrebnom za terapijsku intervenciju. Naslovi radova: 1. Primjena transteorijskog modela u ispitivanju procesa promjene u pretilih osoba ; 2. Motivacija za promjenom u funkciji stresnih životnih događaja u pretilih osoba ; 3. Procjena samoefikasnosti kroz faze procesa promjene ponašanja u pretilih osoba ; 4. Odluke u prilog i protiv kontrole težine s obzirom na motivaciju za promjenom u pretilih osoba.
Vrsta sudjelovanja: Ostalo
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0100502
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4