crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 222588

Zbornik radova

Autori: Šarić, Jandre
Naslov: Povezanost strukture obitelji i kvalitete obiteljskih odnosa sa započimanjem uzimanja droge i učestalosti kriminalne aktivnosti
( Relationship between family structure and quality of family relations, and the beginning of drug taking and incidence of criminal activity )
Izvornik: "Borba protiv ovisnosti - borba za zdravu obitelj" / Miharija, Mirela ; Kramarić, Danica ; Dundović, Darko ; Šarić, Jandre ; Majić, Dražen ; Splivalo, Jadranka ; Juretić, Bernardica (ur.). - Zagreb : Vlada Republike Hrvatske Ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga , 2005. 180-187.
Skup: Borba protiv ovisnosti - borba za zdravu obitelj
Mjesto i datum: Pula, Hrvatska, 19. - 22. 09. 2004.
Ključne riječi: struktura obitelji; kvaliteta obiteljskih odnosa; zlouporaba droge; kriminalna aktivnost
( family structure; quality of family relations; drug abuse; criminal activity )
Sažetak:
Cilj istraživanja bio je utvrditi odnos između cjelovitosti obitelji i kvalitete obiteljskih odnosa u kojima su odrastali zatvorenici s dobi u kojoj su započeli uzimati ilegalne droge, te s učestalošću kriminalne aktivnosti. Istraživanje je provedeno na 649 zatvorenika koji su bili na dijagnostičkoj obradi u Odjelu za psihosocijalnu dijagnostiku Zatvora u Zagrebu. Svi zatvorenici su prije dolaska na izvršenje kazne zatvora u određenoj mjeri konzumirali neku od ilegalnih droga. S obzirom na strukturu obitelji zatvorenici su podijeljeni na one koji su do svoje punoljetnosti odrastali uz oba roditelja (''cjelovite obitelji'') i na one koji su odrastali bez jednog ili bez oba roditelja (''necjelovite'' obitelji) do svoje punoljetnosti. Kvaliteta obiteljskih odnosa definirana je preko varijabli: alkoholizam roditelja, fizičko zlostavljanje u obitelji i grubo zanemarivanje djece. Započinjanje uzimanja droge je mjerena preko dobi u kojoj je zatvorenik započeo uzimati bilo koju drogu. Učestalost kriminalne aktivnosti izražena je brojem pravomoćnih sudskih presuda za kaznena djela. Regresijska analiza pokazala je da je alkoholizam u obitelji značajan prediktor dobi u kojoj zatvorenici započnu uzimati drogu. Nijedna varijabla kvalitete i strukture obiteljskih odnosa nije se pokazala statistički značajnom u objašnjavanju učestalosti kriminalne aktivnosti ovisnika o drogama. Međutim, dob započinjanja uzimanja droge pokazala se kao jedini značajan prediktor učestalosti kriminalne aktivnosti izražene brojem sudskih presuda. U radu se razmatra prinos dobivenih podataka u izradama preventivnih programa kako u pogledu suzbijanja zloporabe droga, tako i u pogledu suzbijanja kriminalne aktivnosti ovisnika o drogama.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0194103, 0013116
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
PsihologijaVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4