Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 223476

Zbornik radova

Autori: Hudek-Knežević, Jasna; Kardum, Igor; Krapić, Nada
Naslov: Izloženost i reaktivnost na stresne događaje kao medijatori i/ili moderatori efekata ličnosti na ishode
( Exposure and reactivity to stressful events as mediators and/or moderators of the effects of personality on outcomes )
Izvornik: XIII. Dani psihologije u Zadru - sažeci radova / Sorić, Izabela (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zadru , 2002. 25.
Skup: XIII. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 23-25.05.2002.
Ključne riječi: izloženost i reaktivnost na stresne događaje; suočavanje sa stresom; školski uspjeh
( exposure and reactivity to stressful events; coping with stress; school grades )
Sažetak:
Na uzorku od 265 ispitanika, učenika viših razreda osnovnih škola, ispitani su izloženost i reaktivnost na stresne događaje kao medijatori i/ili moderatori efekata crta ličnosti na ishodne varijable. Pri tome je izloženost stresnim događajima operacionalizirana čestinom stresnih događaja, reaktivnost intenzitetom doživljenog stresa, a kao ishodne varijable ispitani su načini suočavanja sa stresom i školski uspjeh. Testirane su dvije hipoteze. Prva je hipoteza da će izloženost stresnim događajima biti bolji medijator odnosa između crta ličnosti i ishodnih varijabli u usporedbi s reaktivnošću, a druga je hipoteza da će efekti crta ličnosti na ishodne varijable biti u većoj mjeri moderirani reaktivnošću nego izloženošću stresnim događajima. Medijacijski efekti izloženosti i reaktivnosti na stresne događaje ispitani su path analizama, dok su moderatorski efekti ispitani hijerarhijskim regresijskim analizama. Rezultati djelomično potvrđuju i prvu i drugu hipotezu. Naime, jedino mjere izloženosti stresnim događajima posreduju efekte crta ličnosti na ishodne varijable, dok, s druge strane, jedino mjere reaktivnosti moderiraju efekte crta ličnosti na ishodne varijable. Dobiveni su rezultati komentirani u kontekstu nekih teorijskih objašnjenja funkcioniranja ličnosti u procesu stresa.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0009027
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija