crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 228213

Poglavlje/Rad u knjizi

Autori: Baloban, Stjepan
Naslov: Povratak - pastoralna zadaća Crkve
( Return - pastoral mission of the Church )
Knjiga: U službi Crkve i društvene zajednice
Izdavač: Komisija Justitia et pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Grad: Sarajevo
Godina: 2004
Raspon stranica:: 103-113
ISBN: 9958-9433-3-6
Ključne riječi: povratak, pastoralna zadaća Crkve, povjerenje, civilno društvo, Europska unija, ljudska prava i prava naroda, socijalni pastoral, ljudsko dostojanstvo
( return, pastoral mission of the Church, trust, civil society, EU, civil and human rights, socially pastoral, human dignity )
Sažetak:
Rad govori o temi povratka kao pastoralnoj zadaći Katoličke Crkve u našem vremenu, na području Bosne i Hercegovine. Autor obrađuje temu unutar 10 teza. Povratak je eminentno biblijska tema, no prije svega stavljen u današnju situaciju, povezan sa sigurnošću povratka imovine i sigurnošću stanovanja, mogućnošću uzdržavanja obitelji, gospodarskom perspektivom te povjerenjem u institucije i u ljude. Autor dalje naglašava ulogu međunarodnih zajednica i organizacija civilnog društva u osiguravanju uvjeta za gospodarski rast. Pastoralna zadaća Crkve je višestruka i veoma važna. Polazište joj je briga za konkretnog čovjeka a svoje utemeljenje nalazi u socijalnom nauku Crkve. Autor stavlja naglasak na povredu ljudskih prava i ugrožavanje prava naroda. U nastavku se postavlja opravdano pitanje slabijeg obrađivanja teme povratka u službenim socijalnim dokumentima i u literaturi općenito. Zadaća je Crkve organiziranje socijalnog pastorala i posebna briga oko dostojanstva ljudi. Pastoralna zadaća Crkve oko povratka obuhvaća i one koji su iz raznih razloga ostali izvan Bosne i Hercegovine.
Projekt / tema: 0203007
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Teologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4