crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 228693

Zbornik radova

Autori: Baloban, Stjepan
Naslov: Solidarnost u tranzicijskoj Hrvatskoj
( Solidarity in Transitional Croatia )
Izvornik: Knjiga sažetaka / Centar za promicanje socijalnoga nauka Crkve, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatski Caritas, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Revija za socijalnu politiku (ur.). - Zagreb : Glas Koncila , 2005. 13-14.
Skup: Međunarodna znanstvena konferencija. Siromaštvo i solidarnost: Hrvatska u proširenoj Europi
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 14-15.10.2005.
Ključne riječi: "Projekt praćenja siromaštva"; socijalni nauk Crkve; solidarnost; supsidijarnost; dostojanstvo ljudske osobe; mentalitet hrvatskih građana; "subjektivnost društva"
( Project of monitoring poverty; social teachings of the Church; solidarity; subsidiarity; dignity of the human being; mentality of Croatian citizens )
Sažetak:
Znakovitost i stanovita novost "Projekta praćenja siromaštva u Hrvatskoj" unutar kojega je provedeno terensko istraživanje (ožujak - travanj 2004) jest traženje odnosa između siromaštva i solidarnosti u Hrvatskoj. Specifičnost Projekta Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK i Hrvatskog Caritasa jest traženje odgovora na pitanje: Što se može i mora učiniti da se različiti oblici suvremenog siromaštva prepoznaju i pronađu načini kako bi se promijenila situacija na bolje? Odgovor na to pitanje pretpostavlja buđenje svijesti hrvatskih građana da dio njihovih sugrađana živi u raznovrsnim oblicima siromaštva, te njihovu spremnost na društvenu akciju kako bi se eliminirali uzroci siromaštva. Drugim riječima Projektom se propitivao unutrašnji kapacitet hrvatskog društva u rješavanju problema siromaštva u Hrvatskoj. U tom kontekstu se polazilo od osnovnih koncepata socijalnog nauka Crkve (dostojanstvo ljudske osobe, solidarnost, supsidijarnost, povlaštena briga za siromašne i opće dobro), na osnovu kojih se pokušalo empirijski tražiti odgovor na prije postavljeno pitanje. U radu Solidarnost u tranzicijskoj Hrvatskoj pod općenitim se vidom tek naznačuju neki dobiveni rezultati koji proizlaze iz samoga istraživanja. U središtu je solidarnost, koja polazi od dostojanstva ljudske osobe, a u tranzicijskoj Hrvatskoj pretpostavlja porast svijesti o supsidijarnosti i brizi za opće dobro. Iz empirijskih pokazatelja je vidljivo kako hrvatski građani očekuju da neka od vlasti (državna, županijska, lokalna) rješava gotovo sve važnije probleme, a od udruga građana (civilnoga društva) i samih sebe su mala a u nekim pitanjima gotovo nikakva očekivanja. Riječ je o mentalitetu koji ne pogoduje solidarnosti, jer se rješenja "očekuju od drugih", prije svega od institucija, a ne vodi se dovoljno računa o ulozi pojedinaca i o ulozi organizacija civilnoga društva na socijalnom području. Solidarnost u Hrvatskoj pretpostavlja razvoj 'subjektivnosti društva' što će omogućiti mijenjanje 'naslijeđenog mentaliteta' i 'okoštalih struktura'.
Vrsta sudjelovanja: Plenarno
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 0203007
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
TeologijaVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4