Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 229256

Zbornik radova

Autori: Domijan, Dražen
Naslov: Opis neuronske mreže za simulaciju korelacije veličine i dispariteta
( Description of neural network for simulation of correlation between size and disparity )
Izvornik: XII. Dani Ramira Bujasa - Sažeci priopćenja / Kolesarić, Vladimir ; Ivanec, Dragutin (ur.). - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu , 1995. 23.
Skup: XII. Dani Ramira Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 14-16.12.1995.
Ključne riječi: Percepcija prostora; Binokularna fuzija i rivalitet; Retinalni disparitet; Neuronske mreže; Lateralna inhibicija
( Depth perception; Binocular fusion and rivalry; Retinal disparity; Neural networks; Lateral inhibition )
Sažetak:
Istodobno pojavljivanje binokularne fuzije i rivaliteta, kao kod stereograma Kulikowskog, ukazuje na djelovanje više prostornih skala. Dok se niže prostorne frekvencije (veća skala) mogu fuzionirati u postojani doživljaj, visoke prostorne frekvencije (manja skala), koje obrađuju rubove, ostaju rivalitetne kod istog dispariteta, a povećanjem dispariteta povećava se i prostorna skala koja ga može fuzionirati. Ta se pojava naziva korelacija veličine i dispariteta. Ona pomaže u objašnjavanju razlikovanja veličine i udaljenosti objekata u vidnom polju, te percepcije prostornosti na temelju gradijenta i pokreta. Grossberg i Marshall (1989) postavili su model korelacije veličine i dispariteta, koji se zasniva na neuronskoj mreži i saastoji se od tri dijela: distribuirane aktivacije jednostavnih stanica koje su organizirane u hiperkolumne, laterlane inhibicije prema kompleksnim stanicama i nelinarne povratne laterlane inhibicije među kompleksnim stanicama. Kompjuterske simulacije ove mreže pokazuju da kad nema dispariteta sve skale imaju unimodalnu distribuciju (fuzija) aktivnosti kompleksnih stanica, a kako se povećava disparitet, povećava se i broj skala koje pokazuju bimodalnu distribuciju (rivalitet), s time da manje skale prije počinju pokazivati bimodalnost, čime je uspješno modelirana korelacija veličine i dispariteta.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Pregledni
Znanstvena područja:
Psihologija