Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 239502

Časopis

Autori: Prijatelj Pavičić, Ivana
Naslov: Prilog poznavanju sakralnog slikarstva u Mletačkoj Dalmaciji i Boki na prijelazu iz XVII. u XVIII. stoljeće
( A Contribution to the Knowledge about sacral painting arts in Dalmatia and Boka Kotorska at the turning of the 17th century to the 18th century )
Izvornik: Croatica Christiana Periodica (0350-7823) XXV (2001), 47; 91-101
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Dalmacija; Boka Kotorska; sakralno slikarstvo 17. i 18. stoljeća; Gospini kultovi; Gospa Sinjska; Gospa od Anđela u Imotskom; ikone obitelji Dimitrijević-Rafailović
( Dalmatia; Boka Kotorska; sacral painting 17th and 18th century; cults of Madona; Lady of Sinj; Lady of the Angels in Imotski; Dimitrijević-Rafailović painting )
Sažetak:
U radu se istražuje kako su se u ikonografiji slikarskih djela koja se naručuju u Mletačkoj Dalmaciji i Boki kotorskoj u posljednjim desetljećima XVII. i početkom XVIII. stoljeća odrazila povijesna zbivanja u vrijeme mletačko-turskih ratova 1684.-1699. i 1714.-1718. godine. Posebna pozornost posvećena je prodoru posttridentinske ikonografije na područja oslobođena od Turaka u Zagori i Boki kotorskoj, akoja predstavlja izraz katoličke rekonkviste. Autorica prati i širenje kultnih marijanskih tema u Dalmaciji, razvoj kulta Gospe Sinjske i Gospe od Anđela u Imotskom.
Projekt / tema: 00200108
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Znanost o umjetnosti
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Prilog poznavanju sakralnog slikarstva u Mletačkoj Dalmaciji i Boki na prijelazu iz XVII. u XVIII. stoljeće