crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 246431

Zbornik radova

Autori: Pinjušić, Katarina; Matešić, Krunoslav i Jutriša, Dunja
Naslov: Hrvatska standardizacija STAI i STAIC upitnika
( Croatian standardization of STAI and STAIC )
Izvornik: 1. hrvatski kongres primijenjne psihologije "Psiholozi u unaprjeđenju i zaštiti zdravlja - interdisciplinarni pristup", SažeciZagreb : Hrvatska psihološka komora , 2006. -.
Skup: 1. hrvatski kongres primijenjene psihologije "Psiholozi u unaprjeđenju i zaštiti zdravlja - interdisciplinarni pšristup"
Mjesto i datum: Zagreb, Republika Hrvatska, 26.-29- travnja 2006.
Ključne riječi: STAI; STAIC; anksioznost
( STAI; STAIC; anxiety )
Sažetak:
STAI - Upitnik anksioznosti kao stanja i osobine ličnosti (State-Trait Anxiety Inventory for Adults, Spielberger i sur. 1968.) namijenjen je procjeni anksioznosti kao stanja i osobine ličnosti kod adolescenata i odraslih. STAI se sastoji od dvije odvojene ljestvice samoprocjene: S-ljestvica sadrži 20 tvrdnji kojima se mjere prolazna anksiozna stanja, dok O-ljestvica s istim brojem tvrdnji mjeri razmjerno stabilne individualne razlike u sklonosti anksioznosti. STAIC - Upitnik anksioznosti kao stanja i osobine ličnosti za djecu (State-Trait Anxiety Inventory for Children, Spielberger i sur., 1970.) namijenjen je mjerenju anksioznosti djece u dobi od 9 do 12 godina. STAIC po koncepciji i strukturi nalikuje STAI upitniku, stoga se sastoji od jednakog broja sličnih tvrdnji također raspoređenih u Ljestvicu stanja anksioznosti i Ljestvicu anksioznosti kao osobine, s time da je način odgovaranja pojednostavljen kako bi se olakšala primjena na mlađoj djeci. METODA: Normativni podaci za STAI prikupljeni su na uzorku od 588 ispitanika (284 mladića i 304 djevojke), učenika srednjih strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske. STAIC je primijenjen na uzorku od 458 (249 dječaka i 209 djevojčica) učenika osnovnih škola iz različitih dijelova Hrvatske. REZULTATI: Izrađene su norme za STAI upitnik za ispitanike u dobi od 15 do 18 godina, posebno za djevojke i mladiće. Norme za STAIC upitnik izrađene su odvojeno za dječake i djevojčice u dobi od 12 do 14 godina. Psihometrijske karakteristike oba upitnika zadovoljavajuće su u odnosu na one dobivene originalnim verzijama upitnika na američkim normativnim uzorcima ispitanika slične dobi. Unutarnja konzistencija i diskriminativnost čestica STAIC upitnika niže su u odnosu na odgovarajuće ljestvice i čestice STAI upitnika. Faktorska struktura STAI i STAIC upitnika uglavnom pruža potvrdu za razlikovanje pojmova anksioznosti kao stanja i kao osobine ličnosti. ZAKLJUČAK: Izrađene su norme za STAI i STAIC upitnike za učenike srednjih odnosno osnovnih škola.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
PsihologijaVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4