crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 246435

Zbornik radova

Autori: Jutriša, Dunja; Matešić, Krunoslav i Pinjušić, Katarina
Naslov: Hrvatska adaptacija Baterije diferencijalnih sposobnosti DAT, V. izdanje
( Croatian adaptation of the Differential Aptitude Test DAT, 5th edition )
Izvornik: 1. hrvatski kongres primijenjene psihologije "Psiholozi u unaprjeđenju i zaštiti zdravlja - interdisciplinarni pristup"Zagreb : Hrvatska psihološka komora , 2006. -.
Skup: 1. hrvatski kongres primijenjene psihologije "Psiholozi u unaprjeđenju i zaštiti zdravlja - interdisciplinarni pristup"
Mjesto i datum: Zagreb, Republika Hrvatska, 26.-29- travnja 2006.
Ključne riječi: DAT baterija; selekcija; profesionalna orijentacija
( DAT; selection; guidance; schools )
Sažetak:
Cilj: Izračunati hrvatske norme za Bateriju diferencijalnih sposobnosti DAT za učenike osnovnih škola i DAT za profesionalno usmjeravanje i selekciju, V. izdanje. DAT testovi obuhvaćaju: DAT za učenike osnovnih škola, DAT za profesionalno usmjeravanje i selekciju. Novina ovog petog izdanja DAT-a je poseban oblik DAT-a za selekciju (BOS-baterija općih sposobnosti i BTS-baterija tehničkih sposobnosti). DAT za učenike osnovnih škola namijenjen je učenicima od 13 do 16 godina, a DAT za profesionalno usmjeravanje i selekciju ispitanicima od 16 godina i starijim. Instrument se sastoji od sedam testova - Verbalno rasuđivanje, Numeričko rasuđivanje, Apstraktno rasuđivanje, Perceptivna brzina i točnost, Mehaničko rasuđivanje, Prostorni odnosi, Gramatika i pravopis. DAT za učenike osnovnih škola može biti upotrijebljen zajedno s Upitnikom profesionalnih interesa za učenike osnovnih škola (CII za učenike osnovnih škola), odnosno DAT za profesionalno usmjeravanje i selekciju zajedno s Upitnikom profesionalnih interesa za profesionalno usmjeravanje (CII za profesionalno usmjeravanje) te na taj način daju kombiniranu procjenu interesa i sposobnosti koje mogu biti povezane s potencijalnim zanimanjima ili obrazovnim razvojem. METODE: Za izradu normi testirani su učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola u cijeloj Hrvatskoj. Ukupan broj ispitanika učenika osmih razreda osnovnih škola je 282 ispitanika, 139 dječaka (49, 3%) i 143 djevojčice (50, 7%). Prosječna dob ispitanika je 14 godina i 5 mjeseci. Testiranje DAT-om za profesionalno usmjeravanje i selekciju provedeno je u cijeloj Hrvatskoj u završnim razredima srednjih škola. Uzorak je obuhvatio ukupno 822 ispitanika, 338 mladića (41, 10%) i 484 (58, 9%) djevojke. Prosječna dob ispitanika je 18 godina i 3 mjeseca. REZULTATI: U oba oblika DAT-a norme su izrađene za tri uzorka – muške ispitanike, ženske ispitanike i za oba spola zajedno. Pri tome za svaki uzorak postoje dvije tablice transformacija, jedna s percentilima i jedna s T-vrijednostima. U DAT-u za profesionalno usmjeravanje i selekciju to je učinjeno za tri populacije srednjoškolskih učenika: učenike četverogodišnjih srednjih škola, gimnazije, četverogodišnje strukovne škole i trogodišnje strukovne škole. ZAKLJUČAK: Izrađene su norme za učenike osnovnih škola, te za ispitanike srednjih škola, a DAT za selekciju (TTS i BTS) je u pripremi.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
PsihologijaVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4