crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 246742

Zbornik radova

Autori: Vulić-Prtorić, Anita; Macuka, Ivana
Naslov: Depresivnost i psihosomatski simptomi u djetinjstvu i adolescenciji
( Depression and Psychosomatic Symptoms in Children and Adolescents )
Izvornik: 1. hrvatski kongres primijenjene psihologije : Psiholozi u unapređenju i zaštiti zdravlja - interdisciplinarni pristup : Knjiga sažetaka / Pačić-Turk, Ljiljana (ur.). - Zagreb : Studio Hrg , 2006. 88-88.
Skup: Hrvatski kongres primijenjene psihologije : Psiholozi u unapređenju i zaštiti zdravlja - interdisciplinarni pristup (1 ; 2006)
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 26.-29.04.2006.
Ključne riječi: depresivnost; psihosomatski simptomi; djeca; adolescenti
( depression; psychosomatic symptoms; children; adolescents )
Sažetak:
Depresivnost je emocionalno stanje koje opisuju osjećaji tuge, neraspoloženja, žalosti, utučenosti i sl. Većina istraživača danas definira depresivnost u terminima kontinuuma od normalne, povremene i prolazne žalosti do duboke depresije koja traje ili se stalno ponovo vraća. Danas se procjenjuje da oko 10-15% djece u općoj populaciji ima značajno izražene simptome depresije. Psihosomatski simptomi predstavljaju sve one tjelesne simptome koji se javljaju pod utjecajem emocionalnih čimbenika, a uključuju jedan organski sustav, obično pod kontrolom autonomnog živčanog sustava. Simptomi se mogu javiti u rasponu od jednog ili više simptoma slabijeg intenziteta pa sve do većeg broja vrlo intenzivnih simptoma koji djetetu ometaju svakodnevno funkcioniranje. Različiti tjelesni simptomi psihogene etiologije koji se javljaju u djetinjstvu i adolescenciji dio su različitih kliničkih slika (pa tako i depresije), a najčešće se opisuju u kategoriji različitih psihosomatskih i somatoformnih poremećaja (APA, 1996). U radu su prikazani rezultati istraživanja koje je provedeno s ciljem utvrđivanja specifičnih aspekata depresivnosti koji su povezani s pojavom psihosomatskih simptoma u djece i adolescenata. Istraživanje je provedeno na uzorku od 315 učenika (158 djevojčica i 157 dječaka) od 5. do 8. razreda osnovne škole. U istraživanju su primijenjene dvije skale: Skala depresivnosti za djecu i adolescente SDD (Vulić-Prtorić, 2003) i Upitnik psihosomatskih simptoma za djecu i adolescente PSS (Vulić-Prtorić, 2005). Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da ispitanici koji postižu klinički značajno izražene simptome depresivnosti imaju i veći broj psihosomatskih simptoma (osobito pseudoneuroloških, gastrointestinalnih, kardiovaskularnih) te da u većoj mjeri doživljavaju glavobolje, umor i različite oblike bolova. Nadalje, utvrđene su spolne razlike kako u doživljavanju simptoma depresivnosti tako i psihosomatskih simptoma: u usporedbi s dječacima, djevojčice imaju značajno veći broj simptoma. Zaključak: Dobiveni rezultati potvrđuju teorijske postavke u razvojnoj psihopatologiji o dvosmjernoj povezanosti depresivnih i psihosomatskih simptoma: depresivnosti kao snažnom rizičnom čimbeniku u razvoju psihosomatskih reakcija, ali i kao posljedici dugotrajnijeg doživljavanja tjelesnih tegoba. Razmotrene su i praktične implikacije dobivenih rezultata, posebice u planiranju tretmana djece sklone somatizaciji, te depresivne djece i adolescenata.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 0070012
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4