crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 247002

Zbornik radova

Autori: Greblo, Zrinka; Ambrosi-Randić, Neala; Bosnar, Ksenija
Naslov: Provjera metrijskih karakteristika skale stava prema dijeti
( Metric properties of General attitude toward dieting scale )
Izvornik: Prvi hrvatski kongres primijenjene psihologije "Psiholozi u unaprjeđenju i zaštiti zdravlja - interdisciplinarni pristup", Knjiga sažetaka / Pačić - Turk, Ljiljana (ur.). - Zagreb : Hrvatska psihološka komora , 2006. 82.
Skup: Prvi hrvatski kongres primijenjene psihologije "Psiholozi u unaprjeđenju i zaštiti zdravlja - interdisciplinarni pristup"
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 26-29.travnja 2006.
Ključne riječi: opći stav prema dijeti; adolescentice
( genaral attitude toward dieting; female adolescents )
Sažetak:
Na prigodnom uzorku 380 studentica prve i druge godine Filozofskog fakulteta provjerene su metrijske karakteristike Skale općeg stava prema dijeti (Bosnar i Ambrosi-Randić, 2004). Primijenjena je verzija instrumenta s 38 čestica i odgovorima na pet stupanjskoj ljestvici. Skala je pokazala zadovoljavajuću pouzdanost za individualnu primjenu a = 0.87. Prosječna korelacija među česticama skale iznosi r = 0.15. Prva svojstvena vrijednost matrice korelacija među česticama iznosi l = 6.941 i objašnjava 18.27% varijance čestica. Analiza čestica je pokazala zadovoljavajuće korelacije s prvom glavnom komponentom i ukupnim rezultatom definiranim jednostavnom sumacijom rezultata u česticama, pa se ne preporuča revizija skale u primjeni na mladim ženama. Ukupni rezultat varira u rasponu od 50 do 149 bodova, s prosjekom M = 87.5 i standardnom devijacijom s = 15.83. Kako je teoretski raspon 38 - 190 bodova, skalom je moguće identificirati i esktremno pozitivni stav prema posebnim režimima prehrane. Kolmogorov - Smirnovljev test je pokazao da distribucija ukupnog rezultata ne odstupa značajno od normalne (d = 0.059, p = 0.15). U ovoj analizi skala općeg stava prema dijeti je pokazala dobre metrijske karakteristike i pokazala se prikladnom za upotrebu na populaciji mladih žena.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0034202
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
PsihologijaVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4