crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 247123

Zbornik radova

Autori: Bosnar, Ksenija; Greblo, Zrinka; Vukmir, Vedrana
Naslov: Redovito tjelesno vježbanje učenica srednje škole
( Regular physical activity of the high school female students )
Izvornik: Prvi hrvatski kongres primijenjene psihologije "Psiholozi u unaprjeđenju i zaštiti zdravlja - interdisciplinarni pristup", Knjiga sažetaka / Pačić - Turk, Ljiljana (ur.). - Zagreb : Hrvatska psihološka komora , 2006. 67.
Skup: Prvi hrvatski kongres primijenjene psihologije "Psiholozi u unaprjeđenju i zaštiti zdravlja - interdisciplinarni pristup"
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 26-29.04. 2006.
Ključne riječi: tjelesna aktivnost; adolescentice
( physical activity; female adolescents )
Sažetak:
S ciljem utvrđivanja redovitosti tjelesnog vježbanja adolescentica provedeno je istraživanje na uzorku 327 učenica trećih i četvrtih razreda prirodoslovne srednje škole sa programima koji daju završno zanimanje, u dobi od 17 do 20 godina. U uzorak su uključene sve učenice koje su prisustvovale nastavi u tjednu mjerenja. Od učenica je zatraženo da odrede svoje iskustvo u tjelesnom vježbanju i sportu u ponuđenih šest kategorija. Svoje interese za sport i vježbanje su iskazale ocjenjujući 52 sporta na pet-stupanjskoj skali. Od ukupnog uzorka, 33 učenice (10%) nisu se nikada bavile niti jednim oblikom sporta ili vježbanja izvan školske nastave. Čak 202 (62%) bavile su se sportom samo povremeno i rekreativno. U školskom sportu redovito je vježbalo i natjecalo se 39 (12%), a u klubovima još 36 (11%) učenica. Sedamnaest učenica (5%) redovito je treniralo i postiglo rezultate državnog ili međunarodnog ranga. Premda učenice pohađaju pet vrlo različitih programa školovanja, među njima nije nađena statistički značajna razlika u bavljenju sportom. Rezultati zabrinjavaju, jer gotovo tri četvrtine učenica nije se nikad redovito bavilo vježbanjem izvan škole, a pritom većina njih niti ne pokazuje veći interes za sport i vježbanje. Od ponuđene 52 aktivnosti pokazale su veći interes tek za ples. Od fizički zahtjevnijih aktivnosti najviše preferiraju aerobiku i badminton. Rezultati pokazuju da se ne čini dovoljno u promicanju zdravih stilova života u adolescentica.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 0034202
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
PsihologijaVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4